Vrouwen ook 50 km

Vrouwen moeten dezelfde Vierdaagse lopen als mannen. Dat zegt de Commissie Gelijke Behandeling tegen de organisatie van de Vierdaagse van Nijmegen. Deze heeft als regel dat vrouwen aan lichtere eisen moeten voldoen.

De regel bestaat al sinds vrouwen deel mogen nemen aan de Vierdaagse. Om het felbegeerde Vierdaagsekruis in de wacht te slepen hoeven vrouwen minder ver te lopen dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Maar volgens de commissie is dit onderscheid niet terecht. Een 32-jarige wandelaar uit Sneek, die een klacht bij de commissie had ingediend, is in het gelijk gesteld. De man had vorig jaar met succes 40 kilometer per dag afgelegd, maar kreeg in plaats van een kruisje een diploma. Voor het officiële Vierdaagsekruis had hij, gezien zijn leeftijd, dagelijks tien kilometer verder moeten lopen.

De organisatie verdedigt het onderscheid met medische argumenten. Voor de gemiddelde vrouw is het 50-kilometerparcours te zwaar, tenzij ze langer de tijd krijgt om over de tocht te doen. Maar dit is organisatorisch niet mogelijk. De organisatie beraadt zich op de gevolgen van de uitspraak, die overigens niet bindend is. Voor de editie van dit jaar zal er zeker niets veranderen omdat alle inschrijfformulieren en reglementen al zijn verspreid.