Voorkeur film

Love Actually

Richard Curtis schreef scenario's voor films die jubelen, zoals Four Weddings and a Funeral en Notting Hill. Love Actually is de eerste film die hij ook regisseerde en die koperblazers inzet om de hele wereld te laten weten dat `Love is all around'. De beste Britse acteurs verzamelden zich om mee te doen aan dit mozaïek, met talloze verhaallijnen en personages en waarin de liefde soms toch nog onverwachte vormen aanneemt.

Regie: Richard Curtis. Met: Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant, Laura Linney, Alan Rickman, Billy Bob Thornton. In: 30 bioscopen.

Cidade de deus

In zijn tweede film volgt de Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles de teloorgang van een buitenwijk van Rio de Janeiro, tussen het eind jaren zestig en begin jaren tachtig. Met de toename van de drugshandel worden de bendeleiders jonger en machinegeweren groter. Bijna alle rollen worden gespeeld door straatjongens, maar de vormgeving is verre van neo-realistisch: eerder lijkt het een Amerikaanse gangsterfilm. Werd in vier categorieën voor een Oscar genomineerd.

Regie: Fernando Meirelles, i.s.m. Katia Lund. In Filmhuis Heemskerk, Feidel et ASrti, Oudenbosch

Finding Nemo

Na insecten (A Bug's Life), speelgoed (Toy Story) en monsters (Monsters, Inc.) zijn nu vissen, kwallen en haaien aan de beurt om met behulp van computeranimatie tot leven te komen. Met Finding Nemo levert Pixar Studio's opnieuw een topstuk op animatie-gebied af. Twee anemoon- of clownvissen, vader Marlo en zoon Nemo, worden van elkaar gescheiden. Nemo komt in een aquarium en Marlo zoekt samen met doktersvis Dolly de oceaan af naar zijn zoon. In de film zwemt ook een vegetarische haai.

Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich. In meer dan 111 theaters.

De tweeling

De verfilming van Tessa de Loo's roman De tweeling over twee zusjes, van wie de een tijdens de roerigste jaren van de vorige eeuw in Duitsland opgroeit en de ander in Nederland, door Ben Sombogaart is vooral een kroniek van emoties. De film is genomineerd voor de Oscar voor beste niet Engelstalige film. Volgende week wordt hij weer in meer bioscopen uitgebracht. In Nederland won hij het Gouden Kalf voor de beste film.

Regie: Ben Sombogaart. Met: Thekla Reuten, Nadja Uhl, Ellen Vogel, Gudrun Okras, Jaap Spijkers, Betty Schuurman. In Filmliga 68, Groningen

Shouf Shouf Habibi!

Shouf shouf habibi! wordt in de publiciteit nadrukkelijk gepresenteerd als multiculti-komedie. Er valt ook genoeg te lachen in deze film over een Marokkaanse familie in Nederland en in Marokko. Mimoun Oaïssa beschikt als scenarioschrijver over een goed gevoel voor dialogen en in de rol van Ap over een goed gevoel voor timing. Maar je zou de film tekort doen door het alleen over de humor te hebben. Want nadat ze met die humor eenmaal onze belangstelling hebben veroverd, sturen Ter Heerdt en Oaïssa de film vastberaden een volgende richting in. Dan wordt het hard, wrang. Dan is Shouf shouf habibi! ineens een echt migrantendrama. Het is knap dat Ter Heerdt en Oaïssa die draai kunnen maken zonder het opgebouwde krediet uit het begin van de film te verspelen.

Shouf shouf habibi! Regie: Albert ter Heerdt. Met: Mimoun Oaïssa, Najib Amhali. In: 31 bioscopen.