Volendam zet coach Wisman na kritiek opzij

Trainer Henk Wisman is vandaag op non-actief gezet als trainer van FC Volendam. Volgens de clubleiding heeft de 46-jarige coach zich de laatste weken te negatief uitgelaten over de kwaliteit van de spelersgroep en het beleid van het bestuur. ,,Hij heeft zich niet aan de afspraken gehouden'', zei voorzitter Kras.

Volendam verloor gisteren met 4-0 van RKC Waalwijk, door treffers van Cornelisse, Boutahar, Fuchs en Redan. De ploeg staat met dertien punten uit achttien wedstrijden op de voorlaatste plaats. Kras: ,,Al hadden we die laatste wedstrijd met 7-0 gewonnen, dan nog waren we niet met Wisman doorgegaan. Hij heeft ons vertrouwen geschonden. De beslissing om met hem te breken was na het weekeinde al genomen.''

Wisman was bezig aan zijn vierde seizoen bij FC Volendam. Via de nacompetitie promoveerde hij vorig jaar zomer met zijn ploeg naar de hoogste afdeling. Assistent-trainer en voormalig aanvoerder Johan Steur neemt de functie van hoofdcoach voorlopig over.

PSV had gisteravond in eigen stadion geen enkele moeite met hekkensluiter FC Zwolle. De regerend landskampioen nam onder moeilijke weersomstandigheden binnen een half uur een onoverbrugbare 3-0 voorsprong door treffers van Colin, De Jong en Vennegoor of Hesselink. De ploeg van trainer Hiddink schakelde vervolgens een tandje terug, waardoor Zwolle de schade met een 5-1 eindstand relatief beperkte.

PSV speelde weinig inspirerend en stond vlak voor rust zelfs een tegentreffer toe van De Ridder. Het was pas de tiende treffer in achttien wedstrijden voor de degradatiekandidaat. Vennegoor of Hesselink maakte na de thee zijn tweede treffer en de Zwitser Vonlanthen bepaalde vervolgens de eindstand. PSV staat door de winst gelijk met Ajax, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. In het stadion lieten de Eindhovense supporters met een spandoek met de tekst `Bogarde nooit welkom' weten hoe zij denken over de mogelijke komst van de verdediger van Chelsea.

AZ verloor afgelopen vrijdag met 1-0 van ADO Den Haag en gisteravond kwam de ploeg van trainer Adriaanse in de eigen Alkmaarderhout niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Willem II. Ondanks een veldoverwicht wist AZ de kansen niet te benutten. Ook nadat verdediger Opdam was gewisseld voor aanvaller Nelisse bleef de bevrijdende treffer uit. Feyenoord profiteerde van het puntenverlies van AZ en nam de derde plaats over.

FC Utrecht verloor thuis met 1-0 van RBC. Hevige sneeuwval voor de wedstrijd maakte goed voetbal onmogelijk. De ploeg uit Roosendaal bleek zich het beste aan te passen aan de omstandigheden aan en won verdiend. Het winnende doelpunt viel vlak voor tijd, toen de opgekomen verdediger Molenaar de bal uit een vrije trap in het doel kopte.

De wedstrijd tussen NAC en Groningen bij een 0-0 stand na een kwartier gestaakt. Arbiter Temmink kwam er pas tijdens het duel achter dat de sneeuw voetballen te veel bemoeilijkte. Twee andere scheidsrechters besloten nog voor de aftrap dat voetballen onmogelijk was. De wedstrijden Heerenveen-Ajax en ADO Den Haag-Roda JC werden afgelast.

FC Twente verspeelde dure punten in de strijd om Europees voetbal. In Enschede bleef het 0-0 tegen Vitesse, dat voor de achtste keer dit seizoen gelijkspeelde.