Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Het regime van Pol Pot en de Rode Khmer in Cambodja kwam deze maand vijfentwintig jaar geleden ten val. Het bewind kostte 1,7 miljoen mensen het leven. Overlevenden vertellen hun persoonlijk relaas. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Gerrit Komrij stopt volgend jaar als Dichter des Vaderlands. De literator wordt gevolgd tijdens de nacht van de poëzie in Rotterdam. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Een gesprek met Machiel Kuijt in de gevangenis in Thailand. Verder een debat over de Kijkwijzer. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De illegalenindustrie.In Nederland verblijven 150.000 illegalen. Een handvol juristen en advocaten in Nederland biedt voor veel geld aan aanvraagprocedures te beginnen die uiteindelijk veelal kansloos zijn. Illegalen als slachtoffer van dubieuze juridische adviseurs. Ned 3, 21.15-22.00u.

Notorious. Documentaire-serie over mensen die op een controversiële of dubieuze wijze hun geld verdienen. In deel 3 Nick Cracknell (36) die met telefoonseks miljoenen heeft verdiend. BBC2, 22.20-23.30u.

De donderdagdocumentaire: Ruis. Patiënten worden steeds mondiger en verlangen duidelijke informatie van een arts die dat niet wil of geen tijd heeft. Ned.1, 23.13-0.08u.

KUNST

R.A.M. IFFR 2004. Dagelijks verslag van het International Film Festival Rotterdam met o.m. Bruno Dumonts eerste film op Amerikaanse bodem Twentynine Palms.

AMUSEMENT

The League of gentlemen. Veelbekroonde Engelse absurde komedieserie over de bizarre bewoners van het fictieve plaatsje Royston Vasey in het geïsoleerde noorden van Engeland. Drie acteurs zetten zestig personages, mannen en vrouwen, overtuigend neer. Ned.3,20.00-20.35u.

FILM

The alarmist (Evan Dunsky, 1997, VS). Alarmsystemenverkoper David Arquette ontmoet de oudere vrouw van z'n leven, maar raakt ook nog in een moordzaak verzeild. Zwarte komedie naar het theaterstuk Life during wartime. Prominente nevenrol van Stanley Tucci (Big night) als Arquettes louche baas. Veronica, 23.55-1.25u., onderbroken door reclame.

Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, 1983, VS). Dialoogloze aaneenschakeling van natuurfenomenen, menselijke bewegingen op micro- en macroniveau en andere levende en stervende zaken die planeet aarde maken tot een doordraaiende toverbal in 't heelal. Muziek van Philip Glass begeleidt deze zinsbegoochelende beeldenstorm, die een triptiek vormt met Powaqqatsi (1988) en Naqoyqatsi (2002). ZDF, 0.50-2.10u.

A new leaf (Elaine May, 1971, VS). Comédienne May is scenariste, hoofdrolspeelster én regisseur van deze vileine komedie, waarin Walter Matthau als failliete niksnut z'n plan trekt: rijke dame zoeken, inpalmen, om zeep helpen en erfenis incasseren. Dan kan er namelijk weer ongestoord op los geleefd worden. Morgen, SBS 6, 13.05-14.50u.onderbroken door reclame.

Odd man out (Carol Reed, 1947, Groot-Brittannië). Dramatische Britse meesterthriller naar roman van F.L. Green, met James Mason in de titelrol van geweld afwijzende Ierse vrijheidsstrijder die na een overval voor `de organisatie' (de term IRA komt in de film niet voor) zwaargewond is en op de vlucht voor de politie. Schitterende slotscène in de sneeuw. Morgen, BBC 2, 14.00-16.00u.

RADIO

Urubicha: Charles Bukowski. Gedichten van de Amerikaanse schrijver die graag de zelfkant van de samenleving verkende worden door hemzelf voorgedragen, afgewisseld door voornamelijk klassieke muziek van zijn favoriete componisten. Radio 4, 19.00-20.00u.

Kunststof. Mimoun Oaïssa over zijn filmkomedie Shouf shouf habibi waarin hij Ap speelt, een Marokkaan die zijn plek moet zien te vinden in de Nederlandse samenleving. De film is voor de première al geselecteerd voor het internationale filmfestival in Berlijn. Radio 1, 19.00-20.00u.

De avonden. Gesproken Uitzicht van Matijn Nijhuis, nieuwslezer in Deventer. Simon Vinkenoog over zijn nieuwe boek Goede raad is vuur. Podiumkunstenaar Has Drijver geeft vervolgens ongevraagd advies aan de minister van Sociale Zaken A.J. de Geus. Verder onder meer een muzikaal portret met sessie-opnamen van In Gowan Ring: Neo-folkmuziek uit Utah. 747AM, 21.02-23.00u.