Tandartsen vinden snelst een baan

De studies tandheelkunde, farmacie en geneeskunde bieden de grootste kans op een baan, gevolgd door econometrie, technische informatica, fiscaal recht en technische natuurkunde. Talenstudies, geschiedenis en culturele antropologie bieden het minst kans op het snel vinden van een baan. Dit blijkt uit een onderzoek van econoom Peter Berkhout, die vandaag aan de Universiteit van Amsterdam is gepromoveerd op `Van bul tot baan'. Berkhout keek naar de kansen op de arbeidsmarkt van de 59 grootste studierichtingen aan de hand van 21.000 vragenlijsten, ingevuld door mensen die tussen 1994 en 2000 afstudeerden. Gemiddeld twintig maanden na het afstuderen is gekeken naar drie factoren die de arbeidsmarktpositie bepalen: de zoekduur naar een eerste baan, het startsalaris en de mobiliteit tussen verschillende banen. Uit het onderzoek blijkt ook dat allochtone academici minder makkelijk een baan vinden dan autochtonen, en vrouwen minder makkelijk dan mannen.