Stoere en risicovolle acties op de dansvloer

De Canadese choreograaf André Gingras schuwt voor dans ongebruikelijke issues niet. In The Lindenmeyer System zijn migratie en het daaruit voortvloeiende Europese asielbeleid de thema's. Daarbij zocht hij een toepasselijke voorstellingsvorm: die van de publieksparticipatie. Bij aanvang van de voorstelling krijgen we een arrestatiebandje om de pols gebonden waaraan een opvouwkrukje bevestigd zit. Op dat krukje moeten we gaan zitten, in een daartoe gemarkeerd vlak en geen millimeter daarbuiten. Zo kunnen we ervaren wat het betekent om in hurkstand bijeengedreven te moeten zitten. Net als de spieren beginnen te zuchten, verdeelt danser Thomas Falk het publiek in groepen en jaagt hen naar elk een andere uithoek van het podium. Een vluchteling kent geen rust, voelen we zo.

Rondom en tussen het in groepjes verdeelde publiek zijn intussen heftige acties gaande. Twee danseressen zijn verwikkeld in een stoer worstelduet, Manuel Ronda schittert in een risicovolle draaisolo, Martin Vran – die een verblijfsvergunning wil en een sigaret – geeft een virtuoos staaltje hiphop- en moderne dans ten beste. De dans is sterk van timing en mooi vormvast. Met elkaar bouwen de negen dansers tegen het einde een hoge mensentoren, breken die weer af en vormen een slinger van aan elkaar `geketende' mensen. Die beelden verwijzen naar begrippen als onderlinge verbondenheid of ouderwetse solidariteit. Veelzeggend is ook een duet waarbij een danser een andere danser als een ledenpop bespeelt, op een idiote manier klanken en zinnen uit diens verwrongen mond en verkreukelde lijf perst – als zinnebeeld van manipulatie, een begrip dat Gingras intrigeert.

Dramatisch wordt de voorstelling evenwel nooit, al werkt het beeld van op de grond liggende mensen met de armen op de rug gebonden en T-shirts over hun hoofd getrokken beklemmend. De sfeer is veeleer speels, door het vlotte tempo en het quasi nonchalante of licht chaotische van alle acties. Zoals het uitdelen van een formulier voor asielaanvraag met idiote vragen. The Lindenmeyer System is een grappige happening met licht politiek geëngageerde ondertoon.

De voorstelling is net te weinig coherent om echt dwingend te zijn. Er is te veel actie op de vloer om ook de geprojecteerde videoanimaties nog tot je te nemen. Met uitzondering van een videobeeld dat een naakt lichaam te zien geeft dat telkens schokkend ineenstort. Dat moet Gingras nog eens tonen, bijvoorbeeld in het werk dat hij binnenkort bij het Nederlands Dans Theater gaat maken.

Voorstelling: The Lindenmeyer System. Gezien: 24/1 in Korzo te Den Haag. Tournee in april en mei. Inl. 070-3637540 of www.korzo.nl.