Spyware

Een nieuw computervirus verspreidt zich wereldwijd via het e-mailverkeer, lees ik in Trouw.

,,Virusexperts waarschuwden gisteren dat het wormvirus Mydoom of W32.NovargAm zich razendsnel vermenigvuldigt (...) Volgens een expert van computerbeveiliger Symantec kan de verspreider van het virus bij besmetting in de betreffende computer werken.''

Het nieuwe wormvirus.

Het deed me denken aan de paranormale genezer die op verzoek van mijn moeder regelmatig bij ons langskwam om de oorzaak van doorgaans kleine, lichamelijke kwalen op te sporen. Hij hield een ijzerdraadje langs en boven je lichaam om ten slotte onveranderlijk vast te stellen: ,,Wormen.''

Dat waren criminele wormen die binnen je lichaam krioelden. Je kon er volgens deze genezer alleen vanaf komen als je een of ander smerig plantaardig medicijn slikte, dat hij je wel met een forse reductie wilde verstrekken.

Maar hoe moet dat met wormvirussen? Er zal wel weer een aanpassing van mijn virusprogramma nodig zijn. Ik kan daar nogal moe en mistroostig van worden.

Het zijn de momenten waarop ik een scherp heimwee voel naar het verdwenen tijdperk van de schrijfmachine, die schuldeloze wereld van typex, linten en reinigingsborsteltjes. Toen er nog geen idioten waren die je met hun mateloze verveling en agressie tot in je werkkamer kunnen achtervolgen.

Onlangs wilde een oud-collega me een genoegen doen door me een link naar een website met cartoons aan te raden. Ik klikte argeloos naar de humor, maar het lachen verging me snel. De virusscan riep me woedend terug terwijl hij het vijandige virus begon te vermorzelen. Ik was aan een groot onheil ontsnapt, maar niet helemaal.

De volgende dag kon ik niet meer ongehinderd naar de website van deze krant. Eerst kreeg ik de startpagina van iets dat zich Linksummary noemde. Deze linkmiegels boden mij ongevraagd allerlei diensten aan, waaronder veel harde porno onder benamingen als `Goedkope sletjes', `Anaalrijders', `Groot geschapen', `Heb je ze liever kaal?' en `Alice heeft grote borsten'.

Ik heb niets tegen kale anaalrijders, zelfs niet als ze grote borsten hebben, maar ik houd ze toch liever buiten mijn werkkamer. Sinds `Oudkerk' durf ik op de computer van mijn baas zelfs de korfbaluitslagen niet meer op te zoeken,

je weet nooit wat je nog meer

onder `gemengde sporten' aantreft.

Ik lichtte mijn oud-collega over mijn vreemde ervaring in. Hij ging geschrokken op onderzoek uit en ontdekte dat buiten zijn schuld via zijn site geen echt virus, maar spyware werd verspreid. Spyware? Hij legde het me uit.

Met spyware wordt de instelling van je internet explorer veranderd om je naar bepaalde commerciële sites te lokken. Spyware kan zonder je toestemming software in je computer installeren. Vervolgens kan men elders onmiddellijk volgen wat jij op je computer doet. Ze kunnen zien wat je naar familie, vrienden en vreemden mailt. Hackers kunnen je creditcardnummers en wachtwoorden stelen.

Wat te doen? Mijn typemachine heb ik niet meer, maar er moet nog ergens een oude vulpen liggen.