Sneeuw leidt tot veel files

De ochtendspits van vandaag is de op een na drukste spits die sinds 1998 is gemeten in Nederland. Daarbij is gekeken naar de totale filelengte. Op het hoogtepunt, rond kwart voor negen, stonden er volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) als gevolg van sneeuwval 68 files met een totale lengte van 571 kilometer.

Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waarschuwden eerder deze week voor gladheid op de wegen op woensdag en donderdag. Gisteren viel de sneeuwval en daarmee de filedruk erg mee, zegt een woordvoerder van de VID. De zegsman denkt dat veel mensen vanochtend pas na de spits van huis zijn gegaan. Zij kwamen echter veelal alsnog in de file terecht. Door de gladheid waren vrijwel alle files langer dan normaal. ,,Doordat de bestuurders hun snelheid aanpassen, ontstaan er veel files. Dat is onvermijdelijk'', aldus de VID. Ondanks de filedruk waren er relatief weinig ongelukken.

Koploper in de fileranglijst, die sinds 1998 wordt bijgehouden, blijft de ochtendspits van 8 februari 1999. Door sneeuw en gladheid stond er die dag in totaal 975 kilometer file. Op de tweede plaats stond tot vandaag de ochtendspits van 10 februari 1999 met 567 kilometer. Ook toen was sneeuw de oorzaak van de verkeersopstoppingen.