Rentevrees doet beurzen dalen

Alle grote effectenbeurzen in Europa moesten vanochtend terrein prijsgeven. De beurzen hadden te lijden onder de verliezen op Wall Street gisteren na een bericht van de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten.

Weliswaar veranderde de Fed de rentestand niet, maar de markten schrokken ervan dat de Fed een belangrijke opmerking achterwege liet. De bankinstelling liet zich er niet over uit of de rente voor een ,,aanzienlijke periode'' op het huidige niveau zal blijven, een prognose die de laatste tijd steeds door de Fed werd gedaan. Dit werd gezien als een teken dat een renteverhoging in de nabije toekomst mogelijk is. Een hogere rente is slecht voor de aandelenkoersen omdat het aantrekkelijker wordt om bijvoorbeeld geld op spaarrekeningen te zetten in plaats van te beleggen.

De beurzen in Europa volgden de neerwaartse trend in de VS. Rond het middaguur stond de Amsterdamse AEX-index op een verlies van 1,1 procent op 355,35 punten. In Frankfurt stond de DAX op een min van 1 procent, de CAC40 in Parijs verloor 1,1 procent en de FTSE in Londen daalde 0,9 procent

Op het Damrak waren de technologiefondsen de gebeten hond. De automaiseerder Logica CMG en Getronics, die de laatste tijd flink stegen, verloren respectievelijk 4 procent en 2,6 procent.

Ook werd de sector omlaag getrokken door slechter dan verwachte kwartaalcijfers van STMicroelectronics, Europa's grootste chipmaker. Philips stond ook op verlies.

Winst was er opnieuw voor handelshuis Hagemeyer dat wederom profiteerde van het succes van de aandelenemissie. Het fonds stond vanmorgen op een winst van 0,6 procent op 1,78 euro.

De uitlatingen van de Fed lieten ook de dollar-euroverhouding niet ongemoeid en leidden gisteravond tot een flinke stijging van de dollar. De Europese munt herstelde zich echter van de koersdaling en boekte vanmorgen winst. De munteenheid noteerde 1,2495 dollar tegen 1,2475 dollar rond sluitingstijd van de beurs van New York.

De effectenbeurs in Tokio sloot de handel met verlies af. De Nikkei-index daalde met 0,7 procent naar 10.779 punten. De index is nu vier dagen achtereen omlaag gegaan. De andere beurzen in het Verre Oosten daalden ook. In Zuid-Korea kwam de daling uit op 0,7 procent.