Redactie Journaal Italië in opstand om manipulatie

Er is opstand op de burelen van het belangrijkste Italiaanse televisiejournaal, TG1 van staatszender Rai. 66 van de 130 redacteuren hebben een document ondertekend waarin ze stellen dat ze worden gemanipuleerd en dat bepaalde onderwerpen niet, of alleen verdraaid op televisie komen.

De kritiek richt zich op de hoofdredacteur van het journaal, Clemente Mimun. De journalisten beschouwen hem als een censor in dienst van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Een van de zes adjunct-hoofdredacteuren, Daniela Tagliafico, heeft om die reden ontslag aangevraagd. Gisteren presenteerde ze tijdens een redactievergadering een lijst van onderwerpen die niet mochten worden gemaakt van hoofdredacteur Mimun. Geen reportage over het feit dat er aan de vooravond van de oorlog tegen Irak in Italië drie miljoen vredesvlaggen uit de ramen van de huizen hingen. Geen bijdrage over groeiend geweld in de steden, niks over het toenemend belang van vrijwilligers, geen reportage over de nieuwe armen, en geen aandacht voor het afnemen van de consumptie in Italië. Het antwoord van hoofdredacteur Mimun was volgens Tagliafico telkens: ,,Als je het er niet mee eens bent, stap je maar op''. Ze kreeg ook een brief waarin hij stelde: ,,Jouw woorden zijn er op gericht om behoeften van buiten te bevredigen.''

Nog deze week was er een knap staaltje van censuur tijdens het achtuurjournaal. De opmerking van de president van de Italiaanse bank dat minister Giulio Tremonti van Financiën in een eerdere functie als adviseur een ,,expert was op het gebied van belastingparadijzen'', werd niet uitgezonden. En dat terwijl vrijwel alle kranten dat citaat breeduit behandelden, omdat Tremonti enige dagen eerder tijdens de vergadering van Europese ministers had voorgesteld het misbruik van belastingparadijzen aan te pakken.

Tijdens hun vergadering hebben de redacteuren een brief opgesteld, waarin ze refereren aan woorden van de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi die twee jaar geleden al beklemtoonde dat het pluralisme van de pers gevaar loopt. De journalisten van het Rai1-Journaal zeggen zich te herkennen in deze formulering. ,,De situatie stoort ons al meer dan een jaar'', zegt redacteur Paolo di Giannantonio in de centrum-linkse krant la Repubblica. ,,Het is een professioneel onbehagen. We zijn hier niet in een militair instituut. Eenduidigheid van gedachten is onmogelijk, wanneer je een intellectueel product maakt.'' Verslaggeefster Tiziana Ferrario voegt daar aan toe dat ze zich de laatste maanden met regelmaat schaamt en zich vernederd voelt. ,,Wij gaan met ons gezicht op televisie om het nieuws te vertellen, en de mensen houden ons op straat aan en denken dat wij het journaal maken.''