Pluk van de Petteflet

Wanneer zij straks ook bij u aanbellen, geef hun dan een bakkie troost. Of iets sterkers. Zij kunnen het gebruiken.

Amsterdam heeft drie wijze mannen op pad gestuurd om geld te zoeken. Vastgoedbelegger Cor van Zadelhoff en ex-Unilever-topman Morris Tabaksblat werven fondsen voor het Stedelijk Museum, waar ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink sinds kort voorzitter van de raad van toezicht is.

En voormalig minister en CDA-politicus Elco Brinkman gaat de oprichting van een aparte onderneming voorbereiden die de financiering moet rondkrijgen van het ambitieze Zuidas kantorenproject langs en over de A10.

Amsterdam heeft 't, is de gevleugelde kreet om toeristen te lokken. Wellicht, maar Amsterdam heeft 't geld in elk geval niet. Moet Tabaksblat, de voormalige topman van een oer-Rotterdams concern, daarom een handje helpen om het Stedelijk Museum een kapitaalinjectie te geven?

Cor van Zadelhoff, nummer 115 in de Quote-500 van rijkste Nederlanders (160 miljoen euro vermogen) is weldoener in kleine kring en kent iedereen die je moet kennen als je geld nodig hebt. Hij mag bijvoorbeeld, gezeten op de bok van een van zijn eigen historische koetsen, graag Sinterklaas begeleiden op zijn jaarlijkse intocht in Amsterdam.

Brinkman moet het meeste geld vinden: een paar honderd miljoen euro om de Zuidas te overdekken. Voor deze flats heeft hij gelukkig veel petten ter beschikking.

Brinkman is aangezocht door de gemeente en de rijksoverheid. Het ondernemingsplan voor een nieuwe Zuidas NV moet eind september rond zijn.

Hoe krijgt hij ook deze klus nog in zijn agenda? Brinkman is voorzitter van de werkgevers in de bouw (AVBB) en zit in het dagelijks bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Hij heeft vijf commissariaten, waaronder één bij projectontwikkelaar Amstelland. Hij heeft nog wat sociaal-maatschappelijke bestuursfuncties, waaronder de Vrije Universiteit, gevestigd op een steenworp afstand van de Zuidas. En dan is hij ook nog voorzitter van het bestuur van ABP, 's werelds grootste pensioenfonds.

En toevallig is ABP, via zijn vastgoedbeleggingen in het Kantoren Fonds Nederland, weer een belanghebbende bij de Zuidas: het World Trade Center (WTC). Het Kantorenfonds is voor de helft eigenaar van het Amsterdamse WTC, dat bezig is een nieuwe imposante toren te laten bouwen. De andere helft van het WTC is eigendom van bank en verzekeraar ING, ook een bewoner van de Zuidas.

Het poldermodel is gebouwd op loonmatiging. Het Zuidas-model bouwt liever de lucht in. Amsterdam krijgt 't.