OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Hans Broek

Sinds 1995 woont en werkt de Nederlandse schilder Hans Broek (1965) in Los Angeles. Het grootstedelijke landschap daar heeft zijn werk duidelijk beïnvloed. Broek schildert realistische voorstellingen van luxueuze villa's, dikke Amerikaanse auto's en nachtelijke vergezichten. Veel van zijn beelden zijn ontdaan van afleidende details, wat zijn schilderijen een opmerkelijke helderheid geeft. Het Dordrechts Museum maakte een overzicht met werken van de afgelopen tien jaar.

Hans Broek - 10 years. Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht, 1 febr t/m 18 april. Inl. 078-6482148, www.dordrechtsmuseum.nl

MUSICAL

Merrily we roll along

Jan Schepens, Ara Halici en Ellen Pieters spelen in Merrily we roll along drie vrienden wier studentenidealen in een deceptie eindigen. Maar het verhaal wordt achterstevoren verteld en eindigt dus bij het hoopvolle begin van de vriendschap. Geschreven door Stephen Sondheim en gespeeld door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, dat volgend seizoen met musicals moet stoppen omdat die volgens de Vlaamse regering geen kerntaak zijn.

Première 1 febr in Theater aan de Parade, Den Bosch. Tournee t/m 24 april. Inl 0032-32343438, www.kbvv.be

MUZIEK

Motown

De film Standing In The Shadows Of Motown bracht aan het licht hoe belangrijk de rol was van de begeleidende muzikanten op de Motown-klassiekers. Drummer Benny Benjamin en bassist Jamie Jamerson zijn dood, maar de overlevenden van `The Sound of Young America' Joe Hunter (toetsen), Uriel Jones (drums), Bob Babbitt (bas), Joe Messina em Eddie Willis (gitaren) en Jack Ashford (tamboerijn) zijn voor het eerst als The Funk Brothers op tournee, met Isaac Hayes en Steve Winwood als surrogaat-Motownzangers.

3 febr Paradiso, Amsterdam. Tel 020-6264521.

THEATER

Tam Tam

In de Amsterdamse Stadsschouwburg houdt Toneelgroep Amsterdam zijn jaarlijkse huisfestival Tam Tam, met eigen voorstellingen. Om te beginnen de première van Droomsporen van Andrew Bovell, een modern drama over overspelige dertigers. Verder herneemt de groep Rouw siert Electra, Othello, Teorema en Demonstranten. Het randprogramma biedt onder meer vijf monologen, Het Toneelbordeel (privévoorstelling in kleedkamer), Blind Date (privégesprek), De Toneelbibliotheek (voorlezen van klassieke scènes) en Urban Myth (dansen en meedoen).

1-20 febr. Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

OPERA

Der Rosenkavalier

De licht-komische opera Der Rosenkavalier van Richard Strauss gaat over verleden en heden, over de oudere generatie die zich overgeeft aan nostalgie en de jeugd die het leven onbekommerd tegemoet treedt. Baron Ochs is al wat ouder, de Marschallin is nog redelijk jong maar voelt zich als weduwe al afgeschreven. De boerse baron Ochs wil de rijkeluisdochter Sophie trouwen en Octavian brengt haar als verlovingsaanzoek een zilveren roos. Dan vallen Octavian en Sophie voor elkaar. De oudere generatie ziet het met een traan in het hart aan: `Zo zijn ze nu eenmaal, de jongelui!' `Ja, ja.' De jongelui stappen in een droom: `bij elkaar, voor alle tijd en eeuwigheid.'

De Nederlandse Opera brengt een nieuwe productie van Der Rosenkavalier, gedirigeerd door Edo de Waart.

31 jan t/m 24 febr Muziektheater Amsterdam, res 020 6255455.