Met dank aan slimme terreinknecht

De terreinknecht van NEC verdient een groot compliment. Hij had voor de thuiswedstrijd tegen Feyenoord rode banen over de witte kalklijnen geverfd. Het bleek een voorzorgsmaatregel met gunstige gevolgen. Tijdens de warming up dwarrelden de eerste sneeuwvlokken door stadion De Goffert en na een kwartier spelen was de groene grasmat veranderd in een wit tapijt. Door de vooruitziende blik van de terreinknecht kon het duel worden uitgespeeld. In de rust hanteerde hij ook nog een blower die de verse sneeuw wegblies.

En zo waren ruim twaalfduizend toeschouwers getuige van een vermakelijke wedstrijd, met wisselende kansen en kolderieke glijpartijen. NEC had halverwege een 1-0 verrassende voorsprong genomen die Feyenoord wist om te buigen in een 2-1 eindzege. De winnende trainer was nog 't minst blij met het doorgaan van de wedstrijd. ,,Ik kon niet eens alles zien. Na een half uur had een streep onder de wedstrijd gezet moeten worden'', overdreef Bert van Marwijk. Zijn collega Johan Neeskens schudde het hoofd. ,,Gewoon spelen'', sprak de coach die in de jaren zeventig en tachtig als ijzervreter op het middenveld nooit van opgeven wilde weten. ,,De bal rolde best, dat begrijpt Bert ook wel'', sprak Neeskens tot zijn buurman achter de microfoon.

Van Marwijk was na afloop overigens milder in zijn commentaar dan tijdens de pauze. Toen maakte hij zich, bij een 1-0 achterstand voor Feyenoord, nog bijzonder boos over de arbitrage. Samen met zijn assistenten John Metgod en Mario Been deed hij tevergeefs zijn beklag bij scheidsrechter Dick Jol, die in een tenue met korte mouwen de vrieskou trotseerde en quasi verbaasd reageerde op de vraag of doorspelen verantwoord was. ,,Leuke wedstrijd, toch?''

De drie trainers van Feyenoord waren veel vrolijker gestemd, vooral toen ze op teletekst hadden gezien dat naaste concurrent AZ in Alkmaar twee punten had verspeeld tegen Willem II. ,,Fantastisch veld'', grapte Been in het voorbijgaan met Rotterdamse tongval. In de rust had hij nog uitgebreid zijn beklag gedaan. ,,Ik heb geen voetbal gezien, jij wel? Ik vraag me af wie hier voordeel bij heeft. Het enige dat ons te doen staat, is twee keer scoren.''

En zo geschiedde. Na rust sneeuwde het minder hard en kreeg de bezoekende ploeg meer grip op het veld én de tegenstander. Met dank aan de Nijmeegse terreinknecht, de Scheveningse scheidsrechter én de Rotterdamse vechtlust steeg Feyenoord naar de derde plaats op de ranglijst.

De sneeuwwedstrijd in De Goffert heeft wellicht ook een positief effect op de sfeer in de selectie. In een vijandige omgeving onder zware omstandigheden een achterstand ongedaan maken: het stemde Van Marwijk tot tevredenheid. ,,Ik moet mijn elftal een compliment maken voor de tweede helft'', zei hij op de persconferentie. Hij was vooral te spreken over Robin van Persie, wiens gewenste transfer naar Arsenal waarschijnlijk niet doorgaat nu de Londense club een soortgelijke speler uit Spanje heeft ingelijfd.

Hartverwarmend was de vechtlust van de professionals die zo vaak als luie geldwolven worden afgeschilderd. Zo maakte Van Persie slidings die hij op een beter bespeelbaar veld zelden ten toon spreidt. Het enfant terrible bleef op de glijbaan opvallend goed op de been. Vlak na rust stond hij met een kapbeweging en een voorzet aan de basis van de verdiende gelijkmaker. Dirk Kuyt gleed de bal bij de tweede paal in het lege doel.

Vlak daarna maakte Thomas Buffel met een diagonaal schot de winnende treffer. NEC, dat halverwege de eerste helft dankzij een fraaie stiftbal van de Poolse aanwinst Andrzej Niedzielan op voorsprong was gekomen, kreeg daarna nauwelijks scoringskansen.

Feyenoord verdiende de tiende competitiezege van dit seizoen ten volle. Van Marwijk rekent stiekem op een zelfde inhaalrace als vorig seizoen, toen zijn ploeg na de winterstop weinig punten verspeelde. Ook nu lijkt de achterstand op de kampioenskandidaten Ajax (twaalf verliespunten) en PSV (negen verliespunten) onoverbrugbaar. Feyenoord speelt de komende week twee keer tegen subtopper FC Twente, eerst thuis voor de competitie en dan uit voor de beker. Bij eventuele nederlagen is voor Feyenoord de rest van het seizoen slechts een bijrol weggelegd.

Aanvoerder Patrick Paauwe, die dit keer een solide partij speelde in het hart van de defensie, sprak gisteravond niet zonder reden over ,,twee cruciale wedstrijden'' tegen FC Twente. De centrale verdediger van Feyenoord had tegen NEC zijn ,,liezen voelen beven'', zo koud was het. ,,Na een poosje kwam er ijs onder mijn schoenen en had ik geen enkele grip meer. ,,Het leek wel of ik schaatsen onder mijn voeten had. Ik stond ook te trillen op mijn benen.'' Waarom had het hele elftal eigenlijk geen wanten en maillots aangetrokken? ,,Dat is voor watjes, dat hoort niet bij Feyenoord'', antwoordde Paauwe met een bravoure die paste bij het herwonnen zelfvertrouwen van de stadionclub.

NEC

1

Feyenoord

2

Ruststand 1-0. 22. Niedzielan 1-0, 47. Kuijt 1-1, 57. Buffel 1-2. Schdsr: Jol. Tsch: 12.500. Gele kaart: Simr (NEC), Pardo, Buffel (Feyenoord).