Luxottica biedt op opticiëns van HAL

De Nederlandse investeringsmaatschappij HAL heeft een bod gekregen op zijn grootste Amerikaanse investering, maar HAL vindt het niet de moeite daarover een persbericht te maken.

Het gaat om een bod van de Italiaanse brillenverkoper Luxottica op de Amerikaanse brillenwinkelketen Cole National, waarvan HAL 20 procent van de aandelen bezit. Het bod kan HAL zo'n 70 miljoen euro opleveren. Cole National is tevens minderheidsaandeelhouder in Pearle, de Europese keten met zo'n 1.500 opticiens, waarin HAL op zijn beurt de meerderheid van de aandelen bezit.

,,Het bod van Luxottica vertegenwoordigt maar een beperkte stijging van de waarde van het bezit van HAL'', zegt een woordvoerder. ,,Het gaat om een miljoen of vijf. Daarvoor sturen we niet apart een persbericht rond.''

HAL had eind 2003 een vermogen van 1,86 miljard euro. Dat geld is deels geïnvesteerd in bedrijven zoals Ahrend (kantoorartikelen), baggeraar Boskalis en tankopslagbedrijf Vopak, en deels op de beurs belegd. De Rotterdamse ondernemersfamilie Van der Vorm is grootaandeelhouder van HAL, dat officieel op de Antillen is gevestigd, maar zijn hoofdkantoor in Monaco heeft.

De HAL-woordvoerder wil vanuit Monaco niets zeggen over de eventuele gevolgen van de overname van Cole National voor de verhoudingen binnen de samenwerking in Pearle. Doorgaans kennen zulke samenwerkingscontracten een clausule dat bij een verandering in de zeggenschap van een van de twee partijen, de andere partij de hele joint-venture kan overnemen. HAL heeft zijn belang in Pearle de afgelopen maanden uitgebreid met 10 procentpunt tot 78 procent.

De woordvoerder wil ook niet zeggen of HAL op het bod van de Italianen ingaat. Luxottica, de maker van brillenmerken als Ray-Ban en Killer Loop, biedt 22,50 dollar per aandeel ofwel 401 miljoen dollar in totaal. De Italianen hadden Cole in augustus al informeel benaderd over een overname. Cole maakte het informele bod toen wel bekend, maar noemde geen naam. HAL heeft naar aanleiding van dat informele bod zelf ook met Cole gepraat over samenwerking, maar dat heeft volgens de HAL-woordvoerder ,,niet tot een bod geleid''.