Lof met konijnragout

Tapas kennen wij al jaren als kleine hapjes die we bij de borrel eten om de gevolgen van drinken op een lege maag te voorkomen. De pincho of banderilla is ook tapa-achtig, maar met dit verschil dat het meestal een mini-uitvoering is van een gerecht dat in Spanje als maaltijdschotel geserveerd wordt. Dit borrelhapje lijkt meer op een pincho, en samen met een paar andere substantiële hapjes als deze zou u een lichte maaltijd kunnen creëren.

U kunt de gevulde lofbladen desgewenst met een gremolata bestrooien. Maak een gremolata door 1 dessertlepel fijn citroenraspsel met 1 theelepel zeer fijn gehakte knoflook en 2 eetlepels fijngehakte peterselie te mengen.

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Doe er de sjalot, waspeen, bleekselderij en knoflook in en strooi er wat zout en peper over. Laat onder af en toe omscheppen 10 tot 15 minuten zachtjes bakken tot de groenten goudgeel zijn. Schep de groenten met een schuimspaan uit de olie en doe ze in een kom. Bestrooi de konijnenbouten met zout en peper, leg ze in de koekenpan en bak ze circa 5 minuten tot ze aan beide kanten bruin zijn. Neem ze uit de pan. Blus de pan af met de wijn en laat die tot de helft inkoken. Voeg de bouillon, tomaten en kruiden toe en breng alles op een hoog vuur aan de kook. Doe de weggezette groenten en de bouten in de saus, draai het vuur laag en laat circa 1 uur sudderen, of tot het vlees botergaar is. Draai de bouten regelmatig om. Neem de bouten uit de saus en neem het vlees van de botten. Snijd het vlees in sliertjes. Kook de saus als hij niet dik genoeg is nog wat in op een hoog vuur. Schep het vlees door de saus.

Trek de bladen van de struikjes lof los en schik ze op een dienschaal. Schep er de dikke ragout in en dien op

Morgen: appeltaart met abrikozenmoes