Laatste stem van vlucht 11

Stewardess Betty Ann Ong klinkt opmerkelijk rustig wanneer ze op de morgen van 11 september 2001 verslag doet van de situatie aan boord van vlucht 11 van American Airlines. Ze kon niet vermoeden dat het toestel waar ze in zat zich 26 minuten later in de noord-toren van het World Trade Center in New York zou boren, maar dat het goed mis was, wist ze wel.

,,De cockpit neemt de telefoon niet op'', zegt Ong tegen een telefoniste van American Airlines. ,,Er is iemand neergestoken in de business class en we kunnen niet ademhalen. Uh, ik geloof dat er traangas is gespoten of zoiets. We kunnen niet ademhalen. [...] Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat we zijn gekaapt.''

De tekstfragmenten die de vooraankondiging waren van het veel omvangrijkere drama dat nog komen ging, zijn vrijgegeven door de onafhankelijke Congres-commissie die onderzoek doet naar de vier aanslagen van 11 september. Het is voor het eerst dat de geluidsopname van een van de slachtoffers aan boord van vlucht 11 is openbaar gemaakt.

De 45-jarige Ong, die haar beheerste verslag doet vanaf een klapstoel achterin de Boeing 767, is een ervaren stewardess die geen enkel moment paniek toont. Maar in de 23 minuten dat zij contact heeft met een telefoniste van een American Airlines boekingscentrum wordt duidelijk hoe groot het gevaar is dat dreigt. ,,Kan iemand de cockpit in?'', vraagt ze aan iemand in haar buurt. ,,We kunnen zelfs niet naar de cockpit. Niemand kan de cockpit telefonisch bereiken.''

De onafhankelijke commissie liet dinsdag ook nog een tweede opname horen waarin Ong in gesprek is met manager Nydia Gonzalez die haar moed probeert in te spreken. ,,Je doet het goed, blijf rustig'', zegt ze. ,,Is er een dokter aan boord?'' Het antwoord is niet hoorbaar. ,,Het is weer onrustig in het vliegtuig'', zegt Gonzalez dan. Even later valt de verbinding weg. ,,Ik geloof dat we haar kwijt zijn'', zegt Gonzalez. Enkele minuten later zal vlucht 11 zich in het World Trade Center boren.