Korter contract voor Ferguson bij United

Manager Alex Ferguson van Manchester United heeft genoegen genomen met een contractverlenging van één jaar in plaats van vier. De Engelse voetbalclub bevestigde gisteren dat de 62-jarige `sir Alex' een overeenkomst heeft getekend die ingaat op 30 juni 2005 en twaalf maanden later afloopt.

Onder druk van de Ierse grootaandeelhouders Magnier en McManus heeft Ferguson niet het gewenste vierjarige contract gekregen dat hem tot 2007, het jaar waarin de manager met pensioen gaat, aan United zou binden. In die overeenkomst zou de Schot, die al zestien jaar de club leidt, nog eens zeven miljoen euro per jaar gaan verdienen.

Magnier en McManus, samen goed voor 25 procent van de aandelen van de Engelse topclub, liggen in de clinch met Ferguson over hun renpaard Rock of Gibraltar. De manager claimt voor de helft eigenaar te zijn van het inmiddels gepensioneerde paard, die in zijn actieve carrière een recordaantal overwinnigen behaalde. Ferguson eist van het Ierse duo de helft van de dekgelden van het paard, die naar verluidt 290 miljoen euro waard zijn.

Vooral Magnier heeft dwarsgelegen bij de contractbesprekingen met zijn oude vriend Ferguson. De Ierse aandeelhouder heeft er zelfs voor gezorgd dat Manchester een intern onderzoek is begonnen naar de vermeende dubieuze rol van de manager bij transfers.

Directeur David Gill en Ferguson lieten gisteren in een verklaring weten dat ze zeer tevreden zijn over de eenjarige contractverlenging. ,,Er spreekt volledig vertrouwen in de manager uit'', vond Gill. En Ferguson zei: ,,Ik ben heel blij met de nieuwe afspraken. Ik geniet meer dan ooit van deze baan en ik ben zeer gemotiveerd om nieuwe prijzen te winnen.''

Ferguson won met Manchester acht keer de titel in de Premier League en een keer de Champions League.