Koers Ryanair daalt 30 pct

De koers van het aandeel Ryanair is gisteren met ruim 30 procent gekelderd nadat de Ierse lagekostenmaatschappij een winstwaarschuwing had afgegeven. De waarde van de luchtvaartmaatschappij verminderde daardoor in één keer met 1,5 miljard euro.

Beleggers schrokken onder meer van de verwachting van het bedrijf dat het miljoenen aan ongeoorloofde overheidssteun zal moeten terugbetalen. De Europese Commissie zal daarover begin volgende week een uitspraak doen.

Ryanair boekte in het vierde kwartaal van 2003, het derde van het boekjaar, een hogere winst. De winst over het hele boekjaar zal echter lager uitvallen als de daling van de vliegtarieven voortduurt, zo luidde gisteren de waarschuwing van de maatschappij die in Nederland vliegt op Eindhoven en Groningen.

In het vierde kwartaal van 2003 steeg de nettowinst exclusief bijzondere posten ten opzichte van dezelfde periode van 2002 met 10 procent tot 47,5 miljoen euro. Het aantal vervoerde passagiers steeg met 54 procent tot een record van 6,1 miljoen en de tarieven zakten 11 procent. De omzet groeide met 37 procent tot 255 miljoen euro. Ryanair houdt er rekening mee dat de winst over het hele boekjaar 10 procent daalt.

Topman Michael O'Leary zei gisteren dat de tarieven op de middellange termijn ,,onvermijdelijk omhoog zullen gaan''. Volgens de topman gaat Ryanair nog eens kritisch naar de kosten kijken.

De maatschappij onderhandelt met vliegtuigfabrikant Boeing over de gefaseerde levering van 125 nieuwe toestellen van het type 737-800. Deze zuiniger versie van de Boeing 737 die momenteel bij Ryanair vliegt, moet ook bijdragen aan de beoogde besparingen.