Jimmy Giuffre 3

Met het uitbrengen van het werk van rietblazer Jimmy Giuffre (1921) heeft de platenbusiness nooit haast gehad. Zijn in 1961 in New York gemaakte studioplaten Fusion en Thesis met pianist Paul Bley en bassist Steve Swallow werden pas in '92 heruitgebracht als dubbel-cd op het Duitse label ECM. In november '61, nog vóór Thesis uit was, maakte het trio een Europese toernee die resulteerden in Emphasis en Flight, opgenomen door respectievelijk de WDR (Stuttgart) en Radio Bremen. Ook deze zijn nu, fraai geremasterd, heruitgebracht in één verpakking.

Het meest opvallend aan deze kamermuziek, destijds de tegenhanger van de extatische `free jazz', is dat die na ruim veertig jaar nog steeds modern klinkt. De vooral in het chalumeau-register prachtig klinkende klarinet van Giuffre en de piano van Bley bestrijken een breed en bijna maagdelijk terrein waarop `jazzy' en `klassiekig' elkaar niet bijten. Ook in de verhouding tussen compositie en improvisatie heerst een zeldzaam evenwicht. De twee concerten verschillen aanzienlijk en bevatten samen vijf stukken die niet op de studioplaten staan. Met Cry Want is dat wel het geval maar dat is dan ook van een schrijnende schoonheid.

Jimmy Giuffre, Pul Bley & Steve Swallow: Emphasis & Flight, 1961 (hat-OLOGY 2-595). Distr. Harmonia Mundi