Inval EU bij liftenbouwers

De Europese Commissie heeft gisteren invallen gedaan bij Europese fabrikanten van liften en roltrappen, waaronder het Finse Kone, het Zwitserse Schindler en het Duitse ThyssenKrupp. Brussel verdenkt de sector van het maken van kartelafspraken. Het gaat onder meer om het uitwisselen van informatie bij aanbestedingen. Ook zouden afspraken zijn gemaakt over het verdelen van contracten voor het onderhoud van liften en roltrappen.

,,De Commissie heeft goede redenen om te geloven dat de fabrikanten biedingen hebben uitgewisseld voor de verkoop en installatie van liften en roltrappen en hebben samengespannen om de concurrentie te beperken met betrekking tot onderhoudsdiensten'', aldus eurocommissaris Monti (Mededinging) vanmorgen in een verklaring.

De onaangekondigde invallen vonden gisteren plaats in de kantoren van de brancheverenigingen European Elevator Association en European Lift Association, beide in België. Grote spelers in de liftenbranche hebben de inval vanmorgen bevestigd.

Kone, de vierde liftenfabrikant ter wereld en sinds de overname van Starlift marktleider in Nederland, bracht een persbericht uit over de inval en noemt de beschuldigingen daarin ,,onterecht''. Het bedrijf ontkent elke betrokkenheid bij ,,wat voor illegale afspraken of praktijken dan ook''.

Schindler, wereldwijd nummer twee, zei tegen persbureau Reuters dat bij een Belgische dochter een inval is geweest en ThyssenKrupp zegt bezoek te hebben gehad op kantoren in Düsseldorf, Essen en Brussel. Een woordvoerder van Schindler zegt ,,categorisch elke beschuldiging te ontkennen'' en volgens Thyssen ,,gebeurt zoiets niet in deze sector''.

De mondiale markt voor liften en roltrappen wordt gedomineerd door vier spelers. Otis, onderdeel van het Amerikaanse United Technologies, heeft wereldwijd een marktaandeel van 24 procent. De grote vier, Otis, Schindler, ThyssenKrupp en Kone, hebben samen 63 procent van de wereldmarkt in handen en 80 procent van de Europese markt. De beurskoersen van de liftenbouwers zijn vanmorgen gedaald. Het aandeel Kone daalde met 2,7 procent, Schindler verloor 4,6 procent en Thyssen 3,5 procent.