Golden Globes in opspraak

De Golden Globes zijn een fantastische instelling. Behalve dat ze jaarlijks – meestal – de juiste films bekronen, geven ze ook prijzen aan tv-producties. Iets dat veel te weinig gebeurt. Ook daar maakt de jury uitstekende keuzes, zoals afgelopen zondag 24 (beste dramaserie) en The Office (beste comedyserie).

Maar achter de schermen van de Golden Globes is het mis, beweert de documentaire The Golden Globes, Hollywood's dirty little secret, die de NPS heel alert vrijdag uitzendt. De Globes worden toegekend door de leden van de Hollywood Foreign Press Association, maar die wilde niet meewerken aan de documentaire. Zodat regisseur Vikram Jayanti het moet doen met filmers en acteurs, andere journalisten, oude opnames en vooral heel veel rode-loperbeelden.

Het wel of niet krijgen van een Globe kan grote gevolgen hebben voor de bekroonden. ,,We mogen dus hopen dat ze op kwaliteit worden toegekend'', stelt Jayanti. Maar de HFPA deugt niet en is corrupt, althans in 1981. Dat maakt Jayanti aannemelijk met het verhaal achter de onderscheiding dat jaar van non-talent Pia Zadora als meest veelbelovende actrice voor haar rol in Butterfly. De producent daarvan, tevens echtgenoot van Zadora, blijkt de HFPA-leden vooraf flink gefêteerd te hebben.

Dat de nog geen honderd leden van de HFPA de prijzen toekennen is een feit. Dat daar veel onbekende namen bij zitten ook. De twee Nederlandse leden zijn Theo Kingma en Anke Hofmann. Omdat de leden niet meewerkten, volgt de documentaire een Deense journaliste die lid hoopt te worden. We zien haar buffetten afschuimen en onbenullige vragen stellen en bewonderen haar 300 foto's waar ze op staat met sterren. Maar veel bewijst dat niet.

Jayanti laat zich door zijn vooringenomenheid meeslepen. Dat ook respectabele journalisten van bijvoorbeeld The Daily Telegraph, Le Figaro en The China Times lid zijn geeft Jayanti met moeite toe. Als hij de organisatie zonder bewijs beschuldigt van geldzucht gaat hij te ver.

Maar vooral: wat geeft het. Prijzen zijn mooi en wanneer moet je anders over films en tv-series praten? Zondagavond keken in de VS 26,7 miljoen mensen naar de uitzending en de uitslag werd door ieder medium in de wereld vermeld. Zoals een journaliste van Le Monde, geen lid, opmerkt: ,,Als het glinstert, moet het goud zijn.''

The Golden Globes, vrijdag, Ned.3, 21.00-22.00u.