GALERIESELECTIE

NOBUYOSHI ARAKI

De Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki is bekend geworden met foto's van jonge Aziatische vrouwen die vaak half ontkleed zijn of vastgebonden met touwen. De voyeuristische foto's hebben een nadrukkelijk snapshot-karakter en doen daardoor denken aan amateurfotografie. Araki combineert deze beelden met close-ups van bloemen, die met hun verleidelijke kleuren een al even erotische uitstraling hebben. Op zijn tentoonstelling Polaraki laat de kunstenaar een selectie polaroids zien.

Polaraki, foto's van Nobuyoshi Araki. Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, Amsterdam. T/m 20 febr, di t/m za 11-18u.

KSENIA GALIAEVADoor middel van foto's neemt de Russische kunstenaar Ksenia Galiaeva de kijker mee naar Pskov, het kleine stadje ten zuiden van St. Petersburg waar ze opgroeide. Ze toont beelden van het platteland, van haar ouderlijk huis en van haar vrienden, die ze moest achterlaten toen ze in Nederland ging studeren. Galiaeva presenteert haar foto's, die een nostalgische sfeer uitademen, in de vorm van een dia-installatie. Ook liggen er op haar tentoonstelling bij Ellen de Bruijne Projects fotoalbums ter inzage.

foto's van Ksenia Galiaeva. Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. T/m 28 febr, di t/m za 13-18u.

STEVEN AALDERS

Tijd is het onderwerp van een serie van twaalf nieuwe schilderijen van Steven Aalders die onder de titel 12 maanden 24 uur tentoongesteld worden bij Galerie Slewe. Alle doeken hebben dezelfde afmeting en verdeling, alleen het kleurschema is steeds anders. Aalders koppelt seriële principes aan het eeuwenoude concept van het verbeelden van de seizoenen. De schilderijen dragen de namen van de maanden van het jaar, maar zijn tevens twaalf hedendaagse kleurstudies naar werk van voorgangers, van Saenredam tot Judd.

12 maanden 24 uur, schilderijen van Steven Aalders. Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. T/m 14 febr, di t/m za 13-18u.

MEINDERT KOELINK

Het centraal-perspectief, het idee dat lijnen samenkomen in een verdwijnpunt op de horizon, is een van de basisprincipes van de fotografie. Beeldend kunstenaar Meindert Koelink ondergraaft dat principe, doordat hij zijn onderwerpen tientallen malen fotografeert en dit materiaal vervolgens in de computer samenvoegt tot één beeld. Net als een schilder kan hij zijn onderwerp vanuit meerdere perspectieven benaderen. Het landschap, vaak gezien door een raam met halfgesloten gordijnen, is Koelinks voornaamste thema.

fotowerken van Meindert Koelink. Aschenbach & Hofland galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. 31 jan t/m 21 febr, wo t/m za 12-17u.

MITSY GROENENDIJK

De titel van Mitsy Groenendijks tentoonstelling People see - People do in Kunstcentrum DeWillem3 verwijst naar het Amerikaanse gezegde monkey see - monkey do. De tentoonstellingsruimte wordt ingenomen door een groep keramische apen, beschilderd in vrolijke kleuren, die de mens een spiegel voorhouden. Groenendijk, die bekendheid kreeg met haar keramische beelden van poedels, wil met haar sculpturen onder meer pleiten voor een dierwaardiger behandeling van de aap als proefdier.

Sculpturen van Mitsy Groenendijk. DeWillem3, Oranjestraat 4, Vlissingen. 31 jan t/m 28 maart, do t/m zo 12-17u.

EN VERDER

foto's van Paul Kooiker t/m 15 febr bij Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; installatie van Paulina Olowska t/m 7 febr in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; borduurwerken van Berend Strik t/m 28 febr in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; films van Martha Colburn, schilderijen van Alisa Margolis en tekeningen van Iris van Dongen t/m 28 febr in Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam; schilderijen van Sander van Deurzen t/m 11 febr in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; beelden van Jan van Munster t/m 1 maart in Galerie In Vorm, Schrijversstraat 7, Dordrecht; tekeningen van Claudie de Cleen t/m 22 febr bij Motive Gallery, Burgwal 2, Haarlem; foto's van Frank van der Salm t/m 8 febr in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.