Friese gemeenten tegen uitzetbeleid

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet op straat worden gezet. Het is een taak van de rijksoverheid om hen op te vangen. De pardonregelingen zijn veel te beperkt en zorgen voor maatschappelijke onrust en verzet. Dit hebben de 31 Friese wethouders van welzijn en volksgezondheid, die vanmorgen bijeenkwamen in Heerenveen, bekendgemaakt. De Friese gemeenten, verenigd in de Vereniging Friese Gemeenten (VFG) willen niet meewerken aan uitzettingen van uitgeprocedeerden. De vertrekregelingen van minister Verdonk zijn niet sluitend, aldus de VFG in een vanmorgen uitgegeven verklaring. ,,De situatie doet zich voor dat uitgeprocedeerde asielzoekers na aanvankelijk opvang in vertrekcentra op straat komen te staan en in de noodopvang terecht komt of in de illegaliteit verdwijnen.'' De gemeente Leeuwarden liet weten dat het voor iedere inwoner een zorgtaak heeft en die zorg ook aan dakloze asielzoekers zal geven. Ook de Haarlemse gemeenteraad heeft woensdagavond een motie aangenomen waarin het beleid van minister Verdonk wordt afgewezen.