Doorstart stomerij Palthe

Stomerijketen Palthe maakt zo goed als zeker een doorstart. De eigenaar van Palthe, investeringsmaatschappij Manaus Business Development, heeft met de curator een akkoord bereikt. Palthe is twee weken geleden failliet gegaan met een schuldenlast van 2,1 miljoen euro. Het concern gaat nu in afgeslankte vorm en met een nieuwe formule verder.

De zestien eigen stomerijen van Palthe worden zo snel mogelijk verzelfstandigd en het hoofdkantoor wordt waarschijnlijk van Almelo in Overijssel verplaatst naar de Randstad. Onduidelijk is wat er met de elf werknemers op het hoofdkantoor gebeurt.

Directeur M. Herter van Manaus Business Development wil met Palthe een nieuw concept in de markt zetten, waarbij de stomerijen zich meer richten op de mannelijke klanten. De Palthe-filialen worden gemoderniseerd en gaan voortaan ook kledingartikelen als sokken en stropdassen verkopen. ,,Vijfenzeventig procent van de stomerijmarkt bestaat uit mannenkleding. We moeten onze formule wel aanpassen aan de doelgroep'', zegt directeur Herter. De stomerijmarkt is de laatste jaren telkens met 10 procent gekrompen.

De doorstart hangt af van het aantal franchisefilialen dat mee wil gaan in de nieuwe formule. Van de zeventig franchisenemers moeten er minimaal veertig meedoen. ,,Het ziet er erg goed uit'', zegt Herter. De directeur verwacht dat volgende week de contracten worden getekend. Van de franchisers wordt verwacht dat zij zelf ook geld investeren in de nieuwe formule.

Volgens voorzitter J. Veenhof van de Vereniging van Palthe Franchise Ondernemers richten de stomerijen die niet verder willen met de formule van Palthe, waarschijnlijk een eigen coöperatie op.