Doden bij aanslag op bus in Israël

Enkele uren voordat Israël vandaag 435 Palestijnse en Libanese gevangenen vrijliet, zijn bij een Palestijnse zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem tien Israëliërs, onder wie enkele kinderen, gedood en 45 inzittenden gewond. De aanslag had plaats in het centrum van de stad in de Gazastraat, niet ver van de ambtswoning van premier Sharon en het huis van minister van Financiën Netanyahu in Rehavia.

Een dag eerder stierven bij Gaza-stad tien Palestijnen in gevechten met een Israëlische pantserinfanterie-eenheid. De extremistische moslimorganisaties Hamas en Islamitische Jihad legden meteen een rechtvaardigend verband (,,Dit is een logische reactie'') tussen de twee gebeurtenissen. De Aqsa-brigades eisten de aanslag op. De Palestijnse autoriteiten veroordeelden de aanval op de volle bus 19, die van het Haddassah Ein Keremziekenhuis in het westen van de stad naar het Haddassah Ziekenhuis in Oost-Jeruzalem en terug rijdt.

De chauffeur van de bus, die werd gewond, verklaarde tegen een Israëlisch televisiestation helemaal niets bijzonders of verdachts te hebben opgemerkt. Dat leidde bij Israëlische media tot de veronderstelling dat de dader een vrouw geweest moet zijn. Maar later bleek dat de dader een Palestijnse politieman uit Bethlehem was. De bus werd volledig uiteengereten en dat wijst er volgens de politie op dat een uitzonderlijk zware bom, die gevuld was met stukjes metaal, spijkers en balletjes, gebruikt moet zijn.

Premier Sharons woordvoerder zei dat het de hele wereld nu toch duidelijk moet zijn waarom zijn land een ,,veiligheidshekwerk'' op de bezette Westelijke Jordaanoever aanlegt. ,,Geen enkel instituut en geen enkel land ter wereld moet aan ons morele lessen geven met betrekking tot het veiligheidshek'', aldus Gissin, die eraan toevoegde dat ,,de hele wereld afzijdig moet blijven om ons te laten doen wat we moeten doen om onszelf te verdedigen''. De Israëlische regering verstuurt vandaag een brief naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waarin wordt duidelijk gemaakt dat Israël het hof niet bevoegd acht om over de afscheidingslinie een uitspraak te doen. De Verenigde Staten steunen de Israëlische argumenten. De Europese Unie is verdeeld.

De aanslag in Jeruzalem had geen invloed op de gevangenenruil met de Libanese beweging Hezbollah. De Israëlische zakenman Tannenbaum, die in goede gezondheid verkeert, en de lichamen van drie in 2000 ontvoerde soldaten arriveren vanavond in Israël. Ruim 400 lichtgestrafte Palestijnen werden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever vrijgelaten. Een groep van 35 Libanese, Soedanese en Marokkaanse gevangenen werd naar het vliegveld van Keulen overgebracht. De lijken van 59 Hezbollah-strijders werden door het Rode Kruis van Israël naar Libanon vervoerd.