Dijk bij Stein was net door inspecteur gecontroleerd

Rijkswaterstaat had de dijk van het Julianakanaal bij het Limburgse Stein, die afgelopen dinsdagmiddag deels werd weggeslagen waardoor een overstroming dreigde, die ochtend nog gecontroleerd en in orde bevonden. Dat bevestigt woordvoerder K. Wu van Rijkswaterstaat.

Wu zegt dat een deskundige van Rijkswaterstaat de dijk heeft onderworpen aan een visuele inspectie. Een dergelijke inspectie, die wekelijks wordt uitgevoerd, gebeurt vanaf het water of lopend over de dijk. De controleur bekijkt, bijvoorbeeld, of de `steenbekleding' van de kade goed op zijn plaats zit, legt de woordvoerder uit. ,,Hij let ook op vossenholen. Of op ingrepen van boeren of tuinders: hebben ze te dicht bij de dijk geploegd of is de dijk op andere wijze beschadigd?''

Rijkswaterstaat-woordvoerder Wu vertelt dat de verzakte dijk, waarvoor 543 inwoners van Stein moesten worden geëvacueerd, zal leiden tot een discussie binnen Rijkswaterstaat. ,,De vraag is of we van de visuele controle moeten afstappen en méér moeten doen voor de veiligheid.'' De woordvoerder denkt aan een ,,technische inspectie''. ,,Je zou het kanaal geregeld kunnen laten leeglopen, of duikers aan het werk kunnen zetten. Dan zie je de binnenkant van het kanaal. Dat is de plek waar deze schade is ontstaan.''

De woordvoerder zegt dat de dijkverzakking ,,snel'' is gegaan. ,,De voorbijganger die de lekkage ontdekte, wandelde een kwartier eerder ook al met zijn hond over de dijk. Hij zag toen niets ongewoons.'' Wu vertelt dat de oorzaak van verzakking nog onbekend is. Hij weet dat zich bij de onheilsplek ,,een aantal jaren geleden'' een aanvaring heeft voorgedaan. ,,Maar de dijk is daarna keurig hersteld.''

Het is ,,natuurlijk niet uitgesloten'', zegt Wu, ,,dat de binnenkant van de dijk daarna wéér eens is geraakt door een schip dat de botsing niet heeft gemeld''.

Rijkswaterstaat is vanochtend begonnen met de aanleg van een stalen damwand achter de weggezakte dijk in het Julianakanaal. De stalen damwand, die over een lengte van vijftig meter wordt geslagen, moet een einde maken aan de lekkage van de dijk. De meer dan honderd kuub zand die gisteren werd aangebracht, kon het lekken niet stoppen.

De evacués mogen vandaag naar hun huizen terugkeren. Tenminste als de hersteloperatie slaagt. Gisteravond mochten de bewoners onder begeleiding even per bus naar hun woningen om noodzakelijke spullen (medicijnen) op te halen en hun dieren te voederen. Kapelaan R. Schwillens wilde benodigdheden voor de mis ophalen, maar zijn bus ging te laat. Hij vertrok met lege handen naar Nieuwdorp waar hij om 19.00 uur een mis opdroeg.

De getroffen inwoners van Stein, die dinsdag nog vol goede moed waren, bleken gisteren geïrriteerd. Ze vonden dat de gemeente hun te weinig informatie verschaft. ,,De overheid laat ons bungelen'', zei een van hen boos. Burgemeester Meijer: ,,Mensen moeten beter naar de regionale radio luisteren of naar de televisie kijken, dan weten ze wat er gaande is.''

Verladersorganisatie EVO raamt de logistieke kosten van de afsluiting van het Julianakanaal als gevolg van de verzakking op minimaal 100.000 euro per dag. Dagelijks varen tachtig schepen door het kanaal. Schepen van en naar België moeten nu omvaren via het (Belgische) Albertkanaal en Zeeland, wat de EVO als ,,een lange, kostbare omweg'' omschrijft.

De de petrochemische concerns DSM en Sabic in Geleen laten weten dat zij nog voldoende buffervoorraden hebben voor de productie. Maar als het vaarverbod in het Julianakanaal nog langer van kracht blijft, moet de productie worden stilgelegd. ,,En dat wordt een zeer kostbare zaak'', aldus een woordvoerder van DSM.