Bellaart trekt alsnog het boetekleed aan

Joost Bellaart erkent als bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg ,,kapitale fouten'' te hebben gemaakt, en daardoor grotendeels zelf verantwoordelijk te zijn voor zijn roemloze aftocht. ,,Ik liep opgefokt rond en raakte de regie kwijt. Een echte leider heeft het in de gaten als de chemie verdwijnt.'' En: ,,Ik heb gefaald [..], want op cruciale momenten kon ik het niet aan.''

Dat zegt de voormalige bondscoach vandaag, ruim drie maanden na de muiterij van zes internationals die voorafging aan zijn ,,onvermijdelijke'' vertrek, in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Bellaart: ,,In eerste instantie legde ik de schuld bij de klootzakken, die me niet meer wilden als bondscoach. Tot ik plotseling besefte hoe het werkelijk zat. Het lag aan mij, ik heb kapitale fouten gemaakt. Daar stond ik in mijn blote kont, overgeleverd aan een waarheid, die ik eerst niet wilde accepteren.''

De 52-jarige Bellaart beweert nu doof en blind te zijn geweest voor de diepgewortelde onvrede over zijn emotionele en inconsequente optreden. ,,Ik moet echt stront in mijn ogen hebben gehad. Zelfs mensen uit mijn begeleidingsteam kenden de onvrede bij de spelers, maar ze wilden niks zeggen. Ze dachten: of Joost ontploft of hij stort in een afgrond en anders schopt hij mensen naar huis.''

Het openhartige relaas van de opgestapte teamdokter Piet-Hein Kolkman in deze krant deed voor Bellaart de deur dicht. ,,Misschien moest ik, zoals teamarts Kolkman al zei, constant op mijn tenen lopen.'' Het zestal verwijt hij chantagepraktijken. ,,Ze gedroegen zich als helden van de deurknop.''