Afghanistan en Irak te gast bij G7

De zeven grootste industrielanden (G7) hebben Irak en Afghanistan uitgenodigd een deel van het overleg dat ze de komende maand in de Verenigde Staten voeren, bij te wonen. Ze willen de economische situatie in die twee landen bespreken, zo heeft de Amerikaanse onderminister van Financiën, John Taylor, gisteren gezegd.

Ook Rusland zal de sessie die aan Irak en Afghanistan is gewijd, bijwonen. De ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de landen ontmoeten elkaar op 6 en 7 februari in Boca Raton, Florida. De zeven grootste industrielanden zijn de VS, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada.

De Iraakse delegatie zal na de bijeenkomst in Boca Raton doorreizen naar Washington om te overleggen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft al laten weten voor een periode van drie jaar 2,5 miljard tot 4,25 miljard dollar (2 tot 3,4 miljard euro) ter beschikking te kunnen stellen aan Irak, om het te helpen zijn economie en financiën op orde te krijgen. De Iraakse buitenlandse schuld wordt onder leiding van het IMF in kaart gebracht. Ramingen gaan uit van een bedrag van 120 miljard dollar.

Taylor zei te hopen dat een akkoord kan worden bereikt vóór 1 juli. Dat is de geplande datum voor de soevereiniteitsoverdracht aan een Iraakse interimregering.

De Amerikaanse onderminister zei verder dat de internationale economische situatie `dramatisch verbeterd' is sinds de G7 in september voor het laatst bijeenkwam in Dubai. Minister van Financiën van de VS, John Snow, die gastheer is van de G7, zal zijn collega's die boodschap geven.

Op de financiële markten wordt uitgekeken naar de bijeenkomst, omdat handelaren verwachten dat daar meer duidelijkheid zal komen over de uitgangspositie van de economische blokken ten aanzien van de wisselkoerspolitiek. De euro is de laatste maanden op de valutamarkt snel gestegen tegenover de dollar.