52 aanhoudingen om internetfraude

Bij invallen in Amsterdam-Zuidoost zijn maandag en dinsdag 52 verdachten gearresteerd. Ze zouden betrokken zijn bij een vorm van wereldwijde oplichting via internet. De meeste verdachten zijn van Nigeriaanse afkomst.

Slachtoffers van de fraude werden benaderd via spammail op internet. De verdachten deden zich voor als een hooggeplaatst persoon of een familielid van de geadresseerde en stelden miljoenen euro's in het vooruitzicht. De meeste slachtoffers waren niet onbemiddeld, maakt de politie op uit het feit dat er zeer grote sommen geld werden verstrekt aan de opdrachtgevers.

Volgens de politie werden de geadresseerden zonder uitzondering ,,geflest'' en gingen ze voor soms miljoenen euro's ,,het schip in''.

De Nigeriaanse fraude, ook wel 4-1-9 fraude genoemd, verwijzend naar een artikel in het Nigeriaans wetboek, beslaat een hele route.

In de eerste mails wordt de ge-adresseerde een grote som geld in het vooruitzicht gesteld, als die-gene eerst een bedrag overmaakt naar een rekening.

Later wordt de geadresseerde naar Amsterdam gelokt voor de `finale transactie'. Het slachtoffer moet op een afgesproken locatie bijvoorbeeld geld ophalen en afleveren bij de opdrachtgever. Volgens de politie waren er onder de slachtoffers vooral Japanners en Amerikanen.

De financiële en economische recherche van de Amsterdamse politie is de Nigeriaanse fraude al enige tijd op het spoor. Uit onderzoek bleek dat vanaf verschillende computers soms duizenden mails werden verstuurd, zoveel dat servers regelmatig vastliepen. Via advertenties in buitenlandse media waarschuwde de Amsterdamse politie potentiële slachtoffers voor de internetfraude.

De politie vindt het verbazingwekkend dat er ondanks de advertenties nog zoveel mensen in zee zijn gegaan met de oplichters.

Afgelopen maandag en dinsdag zijn 23 woningen doorzocht, met name in de Amsterdamse Bijlmer, waarbij 52 verdachten werden aangehouden. Via de e-mailadressen van de verdachten kon hun verblijfplaats worden achterhaald. De politie nam computerapperatuur, valse of vervalste reisdocumenten en 50.000 euro in beslag.

Eén verdachte probeerde te ontkomen door van de derde verdieping naar beneden te springen. Hij overleefde de sprong en is in het ziekenhuis opgenomen. De politie sluit niet uit dat er meer verdachten zullen worden aangehouden.