`Zwemmers vinden het in Nederland al snel goed'

Na zijn ontslag bij PSV en ruim een halfjaar werkloos te zijn geweest, vond zwemtrainer Eric Landa (32) emplooi als bondscoach van Singapore. ,,Misschien ben ik wel te ambitieus geweest.''

Niemand die straks medelijden met hem hoeft te hebben, want: ,,De faciliteiten zijn echt super: twee vijftigmeterbanen, twaalf restaurants, bubbelbaden, een grote sportschool, noem maar op. Je kan het zo gek niet bedenken of het is voorhanden. Bovendien: elke dag werken in de openlucht, met een heerlijk temperatuurtje. Dat lijkt me ook niet verkeerd.''

Maandagavond stapte Eric Landa (32) op het vliegtuig naar Singapore, waar de zwemtrainer uit Raamsdonksveer zondag officieel begint als bondscoach van de mondaine stadstaat in Zuidoost-Azië. ,,Het is geen vlucht, alleen: in Nederland zat niemand op mij te wachten'', zegt de voormalige hoofdcoach van PSV, die ruim een half jaar geleden zijn ontslag kreeg in Eindhoven wegens het uitblijven van aansprekende prestaties.

Hoezo Singapore?

Landa: ,,Na mijn ontslag heb ik links en rechts clinics gegeven, ook in het buitenland. Verder ben ik met een aantal mensen begonnen aan een boek over zwemmen. Maar ik moest én ik wilde weer aan de slag. In Nederland zijn alle clubs met een beetje ambitie en potentie onder de pannen. Pas na de Spelen van Athene zou er wellicht weer wat ruimte ontstaan. Dat duurt me te lang, ik wil niet nog eens zes maanden zonder vaste baan. Toen kwam de Singapore Swimming Club op mijn pad. Ze zochten een fulltime-coach en plaatsten een wereldwijde sollicitatie. Vorige maand ben ik vier dagen wezen kijken. Ik wist niet wat ik zag. Het ontbreekt die club werkelijk aan niets. Ze hebben driehonderd man in dienst, maar hard zwemmen blijkt een probleem. Ik heb een rapportje voor ze geschreven en geconstateerd dat het belachelijk is dat een club met zoveel geld en zoveel mogelijkheden geen goede zwemmers weet voort te brengen. Dat vonden zij kennelijk ook. Toen we d'r bijna uit waren, kwam de bond plotseling op de proppen. Of ik ook maar meteen bondscoach wilde worden?''

Zwemcoach in Singapore, dat klinkt met alle respect als schaatstrainer op Sri Lanka.

Lachend: ,,Dat is het ook een beetje. Wat ik moet verwachten, weet ik ook niet. Singapore is een ontwikkelingsland als het om zwemmen gaat, zoveel is zeker. In december heb ik daar twee zwemmers ontmoet. Hun persoonlijke records vielen me overigens nog alleszins mee. In `Sydney' (Olympische Spelen van 2000, red.) waren bij mijn weten drie of vier zwemmers uit Singapore vertegenwoordigd. Maar goed, de kwalificatie-eisen stellen dan ook niet zoveel voor. Het doel is in eerste instantie de Aziatische Spelen van 2006, en vervolgens de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Wat ik de komende maanden moet verwachten met het oog op `Athene'? Daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.''

Ben je verbitterd over je gedwongen vertrek bij PSV?

,,Niet verbitterd, wel teleurgesteld. Het eerste jaar ging nog wel, ondanks de teleurstelling bij sommige zwemmers omdat zij niet waren uitverkoren voor de Philips-profploeg. Maar na de WK van 2001 stortte het als een kaartenhuis ineen. Drie van mijn topzwemmers (Madelon Baans, Kirsten Vlieghuis en Thamar Henneken, red.) stopten of vertrokken, terwijl Mark Veens geblesseerd raakte. Toen hielden we niet veel meer over, terwijl de eisen hetzelfde bleven. Dat was irreëel.''

Maar je liet je zwemmers ook spijkerhard trainen.

,,Ja. En de vraag is nu of dat wel zo verstandig was. Maar goed, het was mijn keuze en eentje die ik later heb herzien toen bleek dat die aanpak niet werkte. Daarop zijn we minder gaan doen, maar ook dat leidde niet tot de gewenste doorbraak. Misschien ben ik wel te ambitieus geweest, in de zin dat ik veeleisender was dan mijn zwemmers voor zichzelf waren. Wat ik in elk geval heb geleerd is dat het makkelijker is om met de stroom mee te varen dan tegen de stroom op te roeien. Dat laatste heb ik geprobeerd, maar dat is me dus niet gelukt.''

`Sommige zwemmers denken er te makkelijk over', zei je bijna drie jaar geleden.

,,Dat is nog steeds zo, en is een van de redenen dat het Nederlandse topzwemmen er veel minder goed voor staat dan sommigen denken. De meesten zijn niet hard genoeg voor zichzelf. Ze vinden het al snel goed. Ze plaatsen zich voor een toernooitje, hebben een autootje van NOC*NSF en hun maandelijkse inkomsten, en vinden het wel mooi zo. Met die houding blijf je steken in de internationale middenmoot.''

Heeft de professionele zwemtrainer in Nederland überhaupt toekomst?

,,Mijn gevoel zegt van niet. Ik heb het vaker gezegd, maar het is echt waar: na `Sydney' riepen velen dat het tijd werd nu ook de zwemtrainers te belonen. Het kan aan mij liggen, maar die beloning heb ik sindsdien niet gezien. Jacco (Verhaeren, coach van de Philips-profploeg, red.) wel, maar hij is een uitzondering. Buiten Nederland zijn de financiële mogelijkheden vele malen beter. Hier is en blijft het hobbyisme. Je moet goed gek van de sport zijn, wil je als zwemtrainer overleven. Ik heb niet voor niets overwogen om er helemaal maar mee te stoppen. Heb ik niet gedaan, want ik wil verder als zwemtrainer en mezelf ontwikkelen. En dus ga ik nu naar het buitenland. Singapore is niet mijn eindstation, het is slechts een opstapje.''

    • Mark Hoogstad