Z-Koreaanse topman IOC gearresteerd

De Zuid-Koreaanse vice-voorzitter Un-Yong Kim van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is gisteren gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van fraude, corruptie en verduistering op grote schaal.

Zo zou de bestuurder die in maart 73 jaar wordt voor 340 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van onbekenden die een zetel in het Koreaans olympisch comité wilden bemachtigen.

Kim kan tot twintig dagen worden vastgehouden voordat hij in staat van beschuldiging wordt gesteld.

Vorige week werd Kim al ontheven van al zijn olympische taken in afwachting van de uitkomst van het onderzoek door de Zuid-Koreaanse justitie. Ook zijn taken als lid van het Koreaanse parlement voert Kim niet langer uit. De ethische commissie van het IOC heeft net als de Zuid-Koreaanse justitie een onderzoek ingesteld naar zijn activiteiten. Vervolgens belandde hij als gevolg van stress in het ziekenhuis; enkele uren voordat de politie hem zou arresteren kreeg de Zuid-Koreaan last van duizelingen en hyperventilatie. Bij een inval in zijn woning vonden agenten een miljoen dollar in contanten.

Kim kwam in de strijd om het IOC-leiderschap drie jaar geleden als tweede man uit de bus na de Belg Jacques Rogge. Onder druk van het Openbaar Ministerie had Kim toen al laten weten zijn functie als voorzitter van de internationale taekwondofederatie neer te leggen. Bij deze organisatie zou hij bijna drieënhalf miljoen Amerikaanse dollars hebben verduisterd.

Voor Kim is het niet de eerste keer dat hij in het nieuws is wegens omkoping. In 1999 werd hij gewaarschuwd door het IOC omdat hij in Salt Lake City betrokken was bij een schandaal. Hij zou de regels hebben overtreden over de toekenning van de locatie van de Winterspelen.

Kim gold aanvankelijk als een gewaardeerd lid van het IOC. Mede op zijn initiatief werd taekwondo vier jaar geleden tot een olympische discipline verheven. Ook speelde Kim een belangrijke rol in de toekenning van de Zomerspelen in 1988 aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. In 2001 verloor hij de strijd om het voorzitterschap van het IOC op het nippertje van Rogge.