Willem M. na veroordeling op vrije voeten

De rechtbank in Haarlem heeft de Nederlandse NAVO-functionaris Willem M. veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden wegens valsheid in geschrift. Tegen de 50-jarige M., die in februari vorig jaar werd gearresteerd in België, was 3,5 jaar celstraf geëist.

Twee medeverdachten van M., de 64-jarige Italiaan Pietro F. en de 60-jarige Willem van V., kregen respectievelijk een celstraf van vijftien maanden en van achttien maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Tegen beiden had officier van justitie H. Dijkstra 2,5 jaar celstraf geëist.

Het drietal werd vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. De Haarlemse rechtbank gaf daarbij geen toelichting. De rechtbank acht wel bewezen dat het drietal zich schuldig heeft gemaakt aan het vervalsen van bancaire waardepapieren en verscheidene andere documenten. Met die vervalste papieren, afkomstig van een bank in Colombia, wilden zij een investeringsprogramma opzetten. Volgens de rechtbank beoogden de verdachten daarmee geld te verdienen. Willem M. had al in zijn eerste verhoren bekend dat hij verschillende documenten had vervalst. Volgens het OM hadden M.'s criminele activiteiten niets te maken met zijn werk bij de NAVO.

De rechtbank besloot de straf van Willem M. te verlagen wegens onachtzaamheid van de officier van justitie. Die had geen gevolg gegeven aan de beslissing van de rechtbank om de raadsman van M. de beschikking te geven over een dossier in een andere strafzaak tegen Pietro F.

Het drietal werd vorig jaar opgepakt nadat de douane op Schiphol een vals stortingsbewijs van 200 miljoen dollar van de bewuste bank had onderschept. Willem M. heeft verklaard het geld te hebben willen gebruiken voor investeringen in Roemenië. M. kwam veel in dat land in zijn functie van adviseur Centraal- en Oost-Europa van de vorige secretaris-generaal van de NAVO, Lord Robertson.

Willem M. en Willem van V. komen direct vrij omdat hun voorarrest even lang is geweest als de opgelegde straf. De Italiaan Pietro F. blijft in gevangenschap omdat hij eind vorig jaar tot tien jaar celstraf was veroordeeld wegens cocaïnesmokkel vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol.

Willem M. werd gisteren direct na zijn veroordeling geschorst door het ministerie van Defensie, zo verklaarde zijn advocaat, mr. P. Reitsma. De raadsman beschouwt de schorsing van zijn cliënt als een ,,vermoedelijke opmaat naar ontslag''. Reitsma zei blij te zijn dat M. is vrijgelaten, maar stelt dat zijn cliënt ,,zeer teleurgesteld'' is over het feit dat de Haarlemse rechtbank van mening is dat hij een rol heeft gespeeld bij het vervalsen van het waardepapier. M. heeft steeds ontkend dat hij daarvan op de hoogte was.