Volkswagen krijgt uitstel in Brussel

De Europese Commissie stelt opnieuw een procedure uit tegen het `gouden aandeel' in Volkswagen, waarmee de Duitse deelstaat Nedersaksen de autoproducent tegen vijandige overnames beschermt. Volgens de woordvoerder van eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) wil de Europese Commissie, die deze week een nieuwe stap in deze kwestie zou zetten, de Duitse overheid ,,meer tijd'' en een ,,redelijke kans'' geven. Nedersaksen is voor 18 procent eigenaar van het autoconcern uit Wolfsburg.

Commissie-voorzitter Prodi heeft volgende maand een ontmoeting met bondskanselier Schröder, waarin het politiek gevoelige dossier aan de orde zal komen. Schröder, voormalig minister-president van Nedersaksen en dik bevriend met president-commissaris van VW Ferdinand Piëch, heeft meermalen duidelijk gemaakt dat hij het `gouden aandeel' in VW wil handhaven. Volgens de uit 1960 daterende VW-wet kan geen enkele aandeelhouder meer dan 20 procent van de stemmen verwerven, ongeacht de omvang van zijn aandelenpakket. Eurocommissaris Bolkestein vindt de wet strijdig met het vrije kapitaalverkeer, dat in het Europese verdrag is vastgelegd. Om dezelfde reden begon hij onlangs een procedure bij het Europese Hof tegen de Nederlandse bedrijven KPN en TPG.

In maart 2003 stuurde de Commissie al een eerste formele verklaring van `bezorgdheid' over VW aan de Duitse overheid. Deze week had een formele laatste waarschuwing moeten volgen, maar een besluit werd voor de tweede keer uitgesteld. Zo'n waarschuwing is de laatste stap voordat een procedure bij het Hof kan worden aangespannen. Volgens de woordvoerder van Bolkestein is er geen enkel meningsverschil met Commissie-voorzitter Prodi over de kwestie.