Veel Oscarnominaties verrassend

The Lord of the Rings. The Return of the King van Peter Jackson is de grootste winnaar geworden bij de Oscar nominaties. Het derde deel van de verfilming van Tolkiens epos werd in 11 categorieën genomineerd, waaronder ook beste regisseur, beste bewerkt scenario, beste muziek en beste montage. Als The Lord of the Rings nu eindelijk de nominatie voor beste film weet te verzilveren, zou het de eerste bekroning zijn voor een fantasy film in de geschiedenis van de Academy Awards. De zeemansfilm Master and Commander: The Far Side of The World sleepte tien nominaties in de wacht. De vijf films die strijden om de belangrijkste Oscar, die voor beste film, zijn behalve The Lord of the rings en Master and Commander, Lost in Translation, Mystic River en Seabiscuit.

Als grote verliezer wordt het epos over de Amerikaans burgeroorlog Cold Mountain gezien, dat `slechts' in zeven categorieën werd genomineerd. Hoofdrolspeelster Nicole Kidman, vorig jaar nog winnares voor haar spel in The Hours, haalde nu niet eens de shortlist. Ook andere grote sterren hadden het nakijken bij de acteursnominaties, zoals Russell Crowe (Master and Commander) en Tom Cruise (The Last Samurai). Wel werden voor beste actrice genomineerd: de 13-jarige Keisha Castle-Hughes (Whale Rider), de jongste genomineerde in deze categorie ooit, Samantha Morton (In America), Diane Keaton (Something's Gotta Give), Charlize Theron (Monster) en Naomi Watts (21 Grams). Voor beste acteur zijn genomineerd: Johnny Depp (Pirates of the Caribbean: the Curse of the Black Pearl), Ben Kingsley (House of sand and fog), Jude Law (Cold Mountain), Bill Murray (Lost in Translation) en Sean Penn (Mystic River). Anders dan verwacht werden veel onafhankelijke en low budget producties genomineerd. Lost in Translation van Sofia Coppola dromerige komedie over twee Amerikanen in Tokio, kreeg bijvoorbeeld drie nominaties. Ook werden in het xenofoob geachte Hollywood dit jaar veel niet-Engelstalige films geëerd, ver buiten de categorie `beste buitenlandse film'. Fernado Mereilles kreeg bijvoorbeeld een nominatie voor beste regisseur voor de Braziliaanse film Cidade de Deus (City of God) en de Franse film Les Triplettes de Belleville is een van de drie voor beste tekenfilm genomineerde producties. De Japanse acteur Ken Watanabe kreeg een nominatie voor beste mannelijke bijrol voor The Last Samurai. Cidade de deus werd ook in de categorieën beste scenario, beste fotografie en beste montage genomineerd. Ook mag niet onvermeld blijven dat Sofia Coppola pas de derde vrouw is die in de 76 keer dat de Academy Awards worden uitgereikt, voor beste regisseur is genomineerd en pas de eerste Amerikaanse. De overige genomineerde regisseurs zijn Peter Jackson, Peter Weir (Master and Commander: The Far Side of the World) en Clint Eastwood (Mystic River). De Oscars worden op 29 februari in Los Angeles uitgereikt.