Van den Ende bouwt nieuw theater bij Rai

Joop van den Ende gaat definitief een musicaltheater bouwen in Amsterdam, schuin tegenover het Rai-gebouw. Het project kost tussen de 90 en 110 miljoen euro.

Zelf leggen Van den Ende en zijn vrouw bijna de helft van het bedrag op tafel als privé-schenking. De rest komt voor rekening van zijn theaterbedrijf Stage Holding en moet worden terugverdiend uit de recettes. Gisteren heeft Van den Ende het erfpachtcontract met de gemeente Amsterdam getekend. Het theater, dat met 1850 stoelen één van de grootste van Nederland wordt, moet medio 2007 worden geopend. Het wordt ontworpen door de architecten Jo Coenen en Arno Meijs, die medio volgend jaar met een voorlopig ontwerp komen. Onder het theater komt een parkeergarage met 700 plaatsen, die overdag door Rai-bezoekers kan worden gebruikt. Binnenkort begint de sloop van de Hogeschool van Amsterdam, die nu nog op de bouwlocatie staat.

De ervaring van het Circustheater in Scheveningen, waar 700.000 bezoekers per jaar komen, leert volgens Van den Ende dat ruim 80 procent van het publiek uit andere delen van het land komt. ,,Zo'n theater krijgt een landelijke uitstraling'', zegt hij. Toch krijgt de programmering wel een hoofdstedelijk karakter. ,,Een wat pittiger musical, zoals The Producers, moet je in Amsterdam brengen – en niet in Utrecht of Scheveningen.'' Net als in het Circustheater en het Beatrix-theater worden de voorstellingen doorgespeeld zo lang er voldoende publiek opaf komt.

De deelraad stemt in met de plannen, zegt vicevoorzitter Duco Anema, maar de bouw zal ,,heel kritisch'' worden gevolgd door de bewoners van de nabijgelegen flats. Van den Ende heeft maatregelen beloofd tegen de extra verkeersdrukte, onder meer door het afsluiten van mogelijke sluipwegen door de woonbuurt.

Het contract maakt een eind aan de talloze besprekingen die Van den Ende zo'n achttien jaar lang met de gemeente Amsterdam heeft gevoerd over geschikte locaties voor een musicaltheater. Dit is de eerste keer dat hij vanaf de grond een nieuw theater bouwt. Alle andere theaters die zijn bedrijf exploiteert, werden gevestigd in bestaande gebouwen. Van den Ende sluit niet uit dat het theater zijn eigen naam gaat dragen. ,,Als het er staat, ben ik 66, 67. Misschien wordt het dan wel eens tijd voor het Van den Ende-theater.''