The Rock

Dwayne Douglas Johnson was al lang een superster voordat hij in films ging spelen. De worstelkampioen speelt nu in ´Welcome to the jungle´.

De nieuwste actieheld van Hollywood is niet alleen een held voor de jongetjes, zoals Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone dat altijd waren. Dwayne Douglas Johnson, oftewel The Rock, is een sekssymbool, voor vrouwen die van biceps houden. Vanaf halverwege de jaren negentig treedt de zevenvoudige worstelkampioen op in tientallen video- en tv-compilaties van wedstrijden uit de World Wrestle Foundation. Hij is `the People's Champion', iemand die zijn wedstrijden wint omdat hij eruit ziet alsof hij geen kind kwaad kan doen. Dat schrijft de `worstelpers' althans. Kan je nagaan hoe zijn tegenstanders in de soms wel vijf gevechten per dag die hij in zijn hoogtijdagen aanging, eruit zagen. De bekendste is natuurlijk de brullende Hulk Hogan. Want zon onschuldig uiterlijk heeft die bronzen indiaan nou ook weer niet, die zijn artiestennaam Rocky Maivia samenstelde als eerbetoon aan zijn eveneens worstelende vader Rocky en grootvader Chief Peter Maivia. Dat zal daar vroeger thuis aan de eettafel gezellig zijn toegegaan. Even armpje drukken pa? En dan met je andere hand je opa verslaan.

In slechts drie echte films speelde de op 2 mei 1972 in Miami geboren spierbonk tot nu toe. En zijn `bankability' was al na de eerste, The Mummy Returns uit 2001 even groot als zijn naamsbekendheid, zodat zijn personage Mathayus, de schorpioenenkoning in een rip off op eigen kracht verder mocht leven. The Scorpion King was het jaar erop een bijna even groot succes.

Ook in Welcome to the Jungle, elders in de wereld uitgebracht als The rundown of Helldorado, meestal niet zon goed teken voor een film, heeft The Rock weer een dragende rol. Als premiejager mag hij zich op een missie in het Amazonegebied misdragen als Tarzan aan een liaan.

Sinds kort vertelt The Rock, die met een football-beurs zijn high school doorliep, dat hij eigenlijk altijd al acteur wilde worden. Nog voor hij ging worstelen. Al komt daar natuurlijk ook een potje overdrijven bij kijken. Tegenspelers van het fenomeen beschrijven soms met welk een beangstigende overgave hij zich in een rol stort. Letterlijk dus. Dan is het bijna wachten op de eerste de beste lolbroek die dat in een romantische komedie uitbuit. Voorlopig staan er echter vooral actiefilms op de rol en speelt The Rock good guys: soldaten, spionnenjagers, politiemannen. Van die types die je op straat wel bij je wilt hebben, maar niet wilt tegenkomen.