Thaise regering erkent fouten rond vogelgriep

De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft vandaag ,,fouten en menselijke vergissingen'' erkend na kritiek op zijn regering dat zij de uitbraak van de vogelgriep aanvankelijk heeft verzwegen.

Nederland wil verscherpte maatregelen om verspreiding van het virus vanuit Azië te voorkomen. Minister Veerman van Landbouw heeft in Brussel aangedrongen op een Europees importverbod van siervogels uit de getroffen landen. Mocht het voorstel onvoldoende steun krijgen van de overige EU-lidstaten, dan zal Veerman ,,serieus overwegen'' een nationaal importverbod voor siervogels in te stellen. Overigens geldt er standaard een quarantaine-termijn van 30 dagen voor deze vogels, zodat het risico op besmetting langs deze weg klein is.

Minister Veerman wil ook dat extra hygiënemaatregelen worden genomen op luchthavens, zoals ontsmetting van schoenen en controle van bagage. Dergelijke maatregelen zijn op de luchthavens van de besmette landen in Oost-Azië nog niet genomen. Vandaag overlegt het ministerie van Landbouw met Schiphol over de te nemen voorzorgsmaatregelen.

Inmiddels is in tien landen in Azië vogelgriep vastgesteld. Daarbij zijn in totaal acht mensen overleden en miljoenen kippen geslacht. Grote zorg bestaat over de uitbraak in Laos en Cambodja waar onvoldoende fondsen bestaan voor een effectieve bestrijding van de vogelgriep.

Premier Thaksin kwam zijn critici vandaag tegemoet tijdens de opening van een regionaal crisisberaad in Bangkok over de uitbraak van het virus. Op dat congres zullen mogelijk nieuwe voorzorgsmaatregelen worden bekendgemaakt. Thailand sprak aanvankelijk van kippencholera en sloeg pas groot alarm over vogelgriep na kritiek van de internationale gemeenschap. ,,Het is niet alleen een economische dreiging die het slachten van miljoenen kippen noodzakelijk maakt, het is ook een serieuze bedreiging van de volksgezondheid'', zei Thaksin.

Gisteren heeft ook China een officieel geval van vogelgriep gemeld in de Zuid-Chinese provincie Guangxi, die direct aan Vietnam grenst. Voorzover nu bekend zijn er geen mensen met het virus besmet geraakt. Volgens eerdere berichten in de Hongkonse krant Wen Wei Po gaat het om een besmetting die al op 20 januari heeft plaatsgevonden. Peking heeft meegedeeld dat er in een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in kwestie zo'n 14.000 dieren zijn geslacht.

China meldde gisteren dat er mogelijk in de meer centraal gelegen provincies Hunan en Hubei ook twee gevallen van vogelgriep zijn. Daar zijn inmiddels 44.000 kippen geslacht.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen voor de getroffen landen aangepast. Buitenlandse Zaken volgt hierbij de richtlijnen van de WHO (World Health Organisation). De WHO ziet nog geen reden om reizen naar deze landen te ontraden.