Staking bij tribunaal

Advocaten bij het Rwanda-tribunaal zijn vanochtend in staking gegaan. Ze menen dat de rechten van hun cliënten worden uitgehold en eisen een betere toegang tot hun cliënten, zo schrijven de 91 advocaten in een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan.

Het in de Tanzaniaanse stad Arusha gevestigde Rwanda-tribunaal berecht diegenen die verdacht worden een rol te hebben gespeeld in genocide van 1994 in Rwanda. In honderd dagen tijd kwamen toen naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om. Op het moment wachten 56 mensen op berechting.

Volgens de Defense Lawyers Assiation worden zij ,,onprofessioneel en oneerlijk'' behandeld. Zo zouden de regels over bezoek aan hun cliënten zijn aangescherpt, krijgen ze geen inzicht in de lijst van getuigen die de aanklager wil oproepen en worden ze niet op tijd betaald.

De advocaten zullen in ieder geval tot zaterdag staken. Drie rechtszaken moeten daardoor worden uitgesteld. De president van het VN-tribunaal, rechter Erick Mose, zegt de staking te betreuren.