Spreekverbod voor dokter op Weissensee

De strenge vorst is verdwenen op de Oostenrijkse Weissensee. Vrijdag liepen tientallen Nederlandse toerschaatsers tijdens de alternatieve Elfstedentocht nog bevroren lichaamsdelen en andere zware kwetsuren op. Gisteren werd de tocht opnieuw verreden.

Het is niet duidelijk hoeveel deelnemers gewond zijn geraakt. Paul Lieven, hoofd van het medische team, liet alleen doorschemeren dat hij het ook gisteren weer druk heeft gehad. ,,Maar verder zeg ik niets'', zei hij vriendelijk.

Lieven heeft van de voorzitter van het organisatiecomité, Aart Koopmans, een spreekverbod opgelegd gekregen. Binnen de organisatie van de Stichting Winter Marathon (SWM) kwam de arts uit Enschede afgelopen vrijdag in opspraak.

Lieven vertelde aan journalisten dat hij zeer verontrust was over het grote aantal slachtoffers. Daarmee werd in de ogen van de organisatoren het imago van het evenement geschaad.

Op de Weissensee gingen gisteren ongeveer dertienhonderd toerschaatsers van start. Volgens Koopmans waren er weinig gewonden: twee polsbreuken, een heupfractuur en een hersenschudding.