Polen krijgen geen soepeler visum VS

De Poolse president Aleksander Kwasniewski is vandaag met lege handen uit Washington teruggekeerd in Warschau. De Verenigde Staten zijn vooralsnog niet van plan het strenge visumregime voor Poolse onderdanen aan te passen.

Polen had hier op aangedrongen, omdat het land in Irak de op één na grootste bondgenoot is van de VS. Kwasniewski pleitte gisteren tijdens een ontmoeting met president Bush voor ,,een wereld zonder visa''. ,,Dat is de toekomst'', zei de Poolse president tot viermaal toe. Een geïrriteerde Bush antwoordde uiteindelijk: ,,Nou ja, misschien.''

De visumkwestie heeft de Pools-Amerikaanse betrekkingen onder druk gezet. De Sejm, het Poolse parlement, heeft zich afgelopen week vrijwel unaniem uitgesproken tegen het Amerikaanse beleid. Dagblad Rzeczpospolita eist vandaag in zijn commentaar ,,helderheid van intenties'' van Amerikaanse zijde. De Poolse regering moet zijn relatie met de VS diepgaand overdenken, aldus de krant.

Buitenlandminister Wlodzimierz Cimoszewicz zei eerder deze week ,,echt geschokt'' te zullen zijn als de regels niet worden versoepeld. Zijn zegsman laat vandaag weten dat die woorden ,,niet letterlijk'' bedoeld waren. Bovendien zou er vooruitgang zijn geboekt. De VS en Polen hebben afgesproken dat er een ,,permanente groep'' komt die ,,stap voor stap'' de visumregels zal herzien, aldus de woordvoerder.

Polen wil net zo worden behandeld als de lidstaten van de Europese Unie, die allemaal (behalve Griekenland) onder een visumvrij regime vallen. Polen treedt op 1 mei toe tot de EU.

Het visumregime voor Polen die naar de VS willen reizen is in een aantal jaren rap verslechterd. In 1991 werd per verdrag vastgelegd dat Polen die naar de VS gaan in aanmerking komen voor langdurige, gratis visa, vaak voor een periode van tien jaar. Tegenwoordig worden nauwelijks meer langdurige visa afgegeven en kost een visum tussen de 50 en 100 dollar (tussen de 40 en 80 euro) – voor Poolse begrippen heel veel geld. Een Pool verdient gemiddeld zo'n 460 euro per maand.