Ovatie voor Pressler

Binnengehaald met een staande ovatie en een massaal gezongen `Lang zal hij leven!' vierde de pianist Menachem Pressler van het wereldberoemde Beaux Arts Trio zijn tachtigste verjaardag in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Nog voor de pauze kreeg Pressler van Concertgebouwdirecteur Martijn Sanders een cadeau: een portret van hem, gemaakt door Paul van Dongen. De ingekleurde ets krijgt een plaats in de foyer van de Kleine Zaal. Pressler is de eerste uitvoerend kunstenaar die deze eer ten deel valt.

Sanders beschreef Pressler, die 16 december officieel jarig was, als de ,,modest, monumental maestro'' die met zijn Beaux Arts Trio de belangstelling voor de kamermuziek op een hoger plan bracht – de trioserie in het Amsterdamse Concertgebouw moest al vijftien jaar geleden worden verdubbeld. Menachem Pressler zei sprakeloos te zijn, maar sprak mooie woorden over het privilege om op zijn tachtigste nog met muziek het innerlijk leven van hemzelf en het publiek te kunnen verheffen.

Pressler, voor wie menselijk geluk en muzikaal speelplezier samenvallen, loofde ook zijn huidige medespelers in het Beaux Arts Trio, dat hij bijna vijftig jaar geleden oprichtte. Toen was hij naast violist Daniel Guilet en cellist Bernard Greenhouse de jongste, nu is hij verreweg de oudste. Maar Presslers levenslust, temperament en pianistische competentie zijn nog in uitbundige mate aanwezig, zo bleek tijdens het verjaardagsconcert.

Mooi was de opbouw waarbij ook het muzikale niveau steeds hoger werd: eerst een solostuk (Estampes van Debussy), vervolgens een stuk met violist Daniel Hope (Sonate nr 1 van Fauré) en een stevig gespeeld stuk met cellist Antonio Meneses (Sonate in A van Beethoven). Ter afsluiting klonk Schuberts Notturno voor pianotrio, een aangrijpend en weemoedig hoogtepunt uit de kamermuziek, beladen met sentiment, vervoerend maar verre van sentimenteel gespeeld.

Twee flinke en ongelooflijk gespeelde toegiften klonken nog: het Presto uit Beethovens Pianotrio op. 1 nr 1 en een Adagio van Beethoven. Maandagavond trad het Beaux Arts Trio ook al op in het Concertgebouw en vanavond doet het dat opnieuw.

Concert: Beaux Arts Trio. Gehoord: 27/1 Concertgebouw Amsterdam. Radio 4: 29/1 10u30 Tros. Volgend optreden: 28/1.