NBA gaat bij Gadzuric voor nationale ploeg

De Nederlandse basketbalbond wil in september met de sterkst mogelijke ploeg aan de EK-kwalificatie beginnen. NBA-prof Dan Gadzuric wil eerst harde garanties.

De nieuwe bondscoach Glenn Pinas heeft Nederlands beste basketballer Dan Gadzuric nog nooit gesproken of ontmoet. Toch is het de bedoeling dat de 25-jarige center van de Milwaukee Bucks in september de belangrijkste speler wordt van de Nederlandse ploeg in de strijd om een plek op het Europees kampioenschap van 2005 in de Servische hoofdstad Belgrado. Via via kreeg Gadzuric onlangs te horen dat de Nederlandse bond alles in het werk wil stellen om hem zover te krijgen dat hij zich beschikbaar stelt. ,,Ik heb nog met niemand van de bond gesproken. Ik zal binnenkort wel wat horen'', liet Gadzuric gisteren koeltjes per telefoon weten vanuit de Verenigde Staten.

Gadzuric staat in principe wel positief tegenover een optreden in de nationale ploeg, maar de tweedejaars NBA-prof eist eerst een aantal zekerheden voordat hij zijn jawoord geeft. ,,Ik vind het leuk om voor Nederland te spelen, maar of het zover komt hangt van een aantal dingen af. Allereerst wil ik zien hoe de organisatie rond de ploeg is geregeld'', stelde Gadzuric die verwacht had dat oud-juniorenbondscoach Ben Ponsioen benoemd zou worden tot coach van de nationale ploeg. ,,Hopelijk komt Ponsioen er nog bij als assistent. Dat hoop ik echt. Glenn Pinas ken ik eigenlijk niet.''

Verder kan de hoge verzekeringspremie die voor optredens van Gadzuric in de nationale ploeg betaald moet worden nog een struikelblok vormen. ,,Als ik tijdens een wedstrijd voor de Nederlandse ploeg geblesseerd raak, kan mijn carrière zomaar voorbij zijn'', zei de basketballer die in 1997 met Nederland tegen Cuba speelde tijdens de Haarlemse basketbalweek. ,,Ik speel nu in de NBA. Ik moet toch steeds in mijn achterhoofd houden dat ik hier in de Verenigde Staten mijn brood verdien.''

Gadzuric is niet onder de indruk van de harde eisen die topsportcoördinator Jan Willem Jansen stelt aan internationals. Zo wil Jansen dat zij een letter of intent tekenen. Voor eind april wil de bond weten wie beschikbaar zijn. Gadzuric: ,,Ik laat me niet onder druk zetten. Pas als alles goed geregeld is, doe ik mee. Eerder niet. Ik wacht het allemaal rustig af.''

Voorts wil Gadzuric eerst bezien welke andere basketballers komende zomer onder Pinas zullen gaan spelen. Zo staat Francisco Elson, de andere Nederlandse prof in de NBA, bijvoorbeeld ook op de kandidatenlijst. Gadzuric heeft nog niet met zijn collega van de Denver Nuggets gesproken. ,,Hopelijk doen alle goede spelers mee. Dat is voor mij wel belangrijk. Hoe meer er ja zeggen, hoe beter het is'', meende de nummer 50 van de Bucks die nog een jaar onder contract staat in Milwaukee.

Het komende seizoen moet de in Den Haag geboren Big Dan een nieuw contract proberen af te dwingen bij de Amerikaanse proforganisatie die nog altijd meedoet om een plek bij de play-offs. ,,Op dit moment zijn we aan het onderhandelen met de Bucks. Volgend jaar wordt voor mij daarom heel belangrijk. Het gaat steeds beter allemaal. De druk is minder dan vorig jaar. Ik krijg nog altijd een cool gevoel als ik tegen basketballers als Tim Duncan, Shaquille O'Neal of Kobe Bryant speel.''

Hoewel Gadzuric wekelijks tegen 's werelds beste basketballers speelt, liet bondscoach Pinas bij zijn aanstelling weten dat de nationale ploeg voorlopig als doel heeft bij de beste 24 landen van Europa te blijven. Kwalificatie voor het EK acht hij niet reëel. Gadzuric: ,,Het doel van Nederland moet kwalificatie voor het EK zijn. Denkt de bondscoach daar anders over? Goed, dan is dat mijn doel.''

    • Koen Greven