`Misdaad oorzaak schandaal Parmalat'

De president van de Italiaanse centrale bank Antonio Fazio ontkent elke verantwoordelijkheid van de Banca d'Italia voor de crisis bij het zuivelconcern Parmalat en zegt dat zijn instituut niet meer kon doen dan het heeft gedaan.

De ineenstorting van Parmalat, waar miljarden zijn verdwenen, is volgens hem veroorzaakt door criminele acties, waar de centrale bank niks mee te maken had.

Tijdens een zes uur durend verhoor door een speciale parlementscommissie verdedigde hij zich tegen de breed geuite beschuldiging dat de Banca d'Italia heeft zitten slapen, terwijl er keer op keer slecht gedekte obligaties werden uitgegeven door Parmalat. Fazio onttrok zich aan elke verantwoordelijkheid en koos voor de tegenaanval door zijn persoonlijke vete met minister van Financiën Giulio Tremonti voort te zetten.

Hij beschuldigde Tremonti ervan ,,een expert te zijn op het gebied van belastingparadijzen''. Hij verwees daarmee naar een vroegere activiteit van Tremonti die in Liechtenstein een bureau runde dat Italiaanse bedrijven leerde hoe gebruik te maken van gunstige fiscale constructies met behulp van belastingparadijzen. Diezelfde Tremonti heeft vorige week tijdens de Ecofin, de bijeenkomst van Europese ministers van Financiën, opgeroepen een halt toe te roepen aan het misbruik van belastingparadijzen.

Over zijn Banca d'Italia zei Fazio dat deze ,,niet had kunnen weten van de crisis bij Parmalat en dat als ze het al had geweten geen macht had gehad om in te grijpen''. Diverse parlementariërs reageerden geïrriteerd op de wijze waarop de bankpresident zijn handen waste in onschuld. Maar Fazio bleef bij zijn standpunt: ,,Ik wist het niet. Niemand van ons realiseerde zich de ernst van de zaak, zelfs de buitenlandse banken niet. Als iemand beweert dat hij het allemaal al lang wist, waarom heeft die persoon zich dan niet gericht tot de rechterlijke macht en de Consob, de autoriteit die de financiële markten controleert?''

Fazio schat dat in de Parmalatzaak en, eerder al, een vergelijkbare ineenstorting van het voedingsmiddelenconcern Cirio, respectievelijk 30.000 en 85.000 spaarders gedupeerd zijn. Wat betreft Parmalat zouden kleine particuliere spaarders 2 miljard euro hebben verloren, ongeveer 20.000 euro per persoon.