Leger Israël doodt tien Palestijnen

Het Israëlische leger heeft vandaag zeker tien Palestijnen gedood tijdens enkele uren durende vuurgevechten in Gaza-stad en tussen de stad en de joodse nederzetting Netzarim.

Een onbekend aantal gewonden is opgenomen in het ziekenhuis Al-Chifa in Gaza. Volgens de chef van de medische hulpdienst van het ziekenhuis, Bakr Abbu Saffiyeh, bevinden zich onder de doden een 11-jarige jongen en vier werknemers van een marmerfabriekje en een garage in Al-Zeitoun, de zuidelijkste wijk van Gaza.

Volgens Palestijnse en Israëlische lezingen begonnen de gevechten toen enkele bulldozers, begeleid door een tank en pantservoertuig, het militaire kamp van Netzarim hadden verlaten om nabij de nederzetting gelegen Palestijnse huizen en boomgaarden te verwijderen. De eenheid werd met mortieren en antitank-granaten beschoten door de militaire vleugel van Islamitische Jihad, de Al-Quds Brigades.

Het Israëlische leger zette vervolgens meer tanks, jeeps en pantservoertuigen in om het hele gebied tussen Netzarim en Gaza-stad uit te kammen. ,,Tijdens deze activiteiten die ons tot in de zuidelijke wijken van Gaza brachten, werden wij constant onder vuur genomen en wij schoten terug'', aldus kapitein Erik Snider, woordvoerder van het legerhoofdkwartier in Tel Aviv. Dat gebeurde met tanks en machinegeweren. De Palestijnen waren gewapend met mitrailleurs en mortieren.

Netzarim, waar 400 orthodoxe Israëliërs wonen, ligt onder de rook van Gaza-stad en is al jaren lang een mikpunt van Palestijnse haat en acties van militante groepen. Premier Sharon overweegt de nederzetting, die zeer frequent wordt beschoten, te ontruimen, omdat de politieke en financiële kosten van de verdediging te hoog zijn geworden. De 60 families worden bewaakt door een pantserinfanterie-bataljon en ook in Israël worden de protesten tegen het handhaven van de kolonie steeds luider.

Onder de gedode Palestijnen bevonden zich vijf jonge leden van de Al-Quds Brigades, onder wie een plaatselijke commandant. Volgens de leider van Islamitische Jihad in Gaza-stad, Mohammed Al-Hindi, zullen de aanvallen op Netzarim onverminderd doorgaan tot de nederzetting, die de Gazastrook in tweëen splijt, wordt ontruimd.

Volgens Palestijnse bronnen is de woede in de wijk Al-Zeitoun over de dood van de vier werknemers groot. Zij zouden niet bij de gevechten betrokken zijn geweest. Ook zouden Palestijnse ambulances zijn beschoten. Een ambulance-medewerker raakte gewond.