Komrij is mild in nieuwe bloemlezing moderne poëzie

De dichters van de Lage Landen kunnen opgelucht ademhalen. De nieuwe editie van Gerrit Komrij's geruchtmakende bloemlezing van de moderne poëzie, die vanavond in Rotterdam wordt gepresenteerd, breekt geen reputaties. Bijna honderdnegentig levende dichters zijn aan het pantheon toegevoegd; en anders dan acht jaar geleden, toen onder meer Henk Spaan en (toenmalige staatssecretaris) Aad Nuis verdwenen, zijn er geen spectaculaire afvallers. Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten doet zijn bijnaam `de Dikke Komrij' eer aan: hij verschijnt in twee delen en de omvang is met 800 pagina's toegenomen.

Komrij's bloemlezing geldt vanaf de eerste editie in 1979 als de Michelingids van de moderne poëzie, zelfs al riep de eigenzinnige selectie van de tegenwoordige Dichter des Vaderlands (geen fan van de Vijftigers) controverse op. Onder de vele nieuwkomers zijn bekende namen als Ilja Leonard Pfeijffer (met acht gedichten), Menno Wigman (zeven) en Ingmar Heytze (zes), maar ook minder bekende als de Vlaming Marc Tritsmans (1959) en de 61-jarige Frans Kuipers. De laatste behoort met negen gedichten bijna tot de `top' van de Nederlandstalige poëzie volgens Komrij. Van de levende dichters zijn alleen Remco Campert, Hugo Claus en Leo Vroman met het maximum van tien gedichten vertegenwoordigd.

Komrij toont zich in zijn bloemlezing ruimhartig. Dichter-criticus Piet Gerbrandy, die de Dichter des Vaderlands de afgelopen jaren meermalen scherp kritiseerde, behoort met zes gedichten tot de `hoogste binnenkomers'. Ook tekstdichters, afkomstig uit de popmuziek, zijn voor het eerst goed vertegenwoordigd: van onder meer Raymond van het Groenewoud, Rick de Leeuw en Huub van de Lubbe zijn een of twee gedichten opgenomen. De jongste geselecteerde dichter is Quirien van Haelen (1981), de oudste nog levende is Gerard van Klinkenberg (1900). Gerard Reve heeft gewoontegetrouw opname in de bloemlezing geweigerd; van L.Th. Lehmann, die dat bij de vorige edities ook deed, zijn dit keer zes gedichten opgenomen.

Komrij's Nederlandse poëzie (uitg. Bert Bakker) wordt vanavond op Gedichtennacht in de Rotterdamse Kunsthal gepresenteerd. www.gedichtendag.nl. Recensie a.s. vrijdag in Boeken.

    • Pieter Steinz