Kerry wint weer voorverkiezing

Senator John Kerry heeft in New Hampshire de tweede Democratische voorverkiezing overtuigend gewonnen. Howard Dean, die maandenlang favoriet was, herstelde zich van zijn nederlaag in Iowa en werd tweede, ruim voor Wesley Clark en John Edwards.

Kerry bevestigde zijn goede resultaat van vorige week in Iowa door in New Hampshire 39 procent van de Democratische en onafhankelijke kiezers achter zich te krijgen. Oud-gouverneur van Vermont Howard Dean kon Kerry's overwinningsstemming niet in gevaar brengen, maar zijn 26 procent was toch het dubbele van waar oud-NAVO-bevelhebber Clark en senator Edwards op uitkwamen.

Ruim een maand geleden werd Kerry nog zo goed als afgeschreven. Dean lag toen meer dan 20 procent op hem voor in opiniepeilingen. Terwijl Kerry vorig jaar als sterke kandidaat in de race stapte, als senator sinds 1985, Vietnam-veteraan, met een naam in buitenlands beleid én met binnenlandse thema's zoals milieu en burgerrechten. Kerry is niet alleen terug, hij won gisteren ook van Dean bij alle leeftijds-, inkomens- en opleidingsgroepen. Dean leed vorige week in Iowa ondanks optimistische voorspellingen een gevoelige nederlaag.

De Democraten maken zich nu op voor voorverkiezingen in zeven staten tegelijk, volgende week dinsdag. Dan komt een aantal zuidelijke staten in beeld, waaronder South Carolina, Oklahoma, Missouri en New Mexico. Edwards, geboren in South Carolina en senator voor North Carolina, heeft gezegd dat hij daar moet winnen om zijn kandidatuur te bewijzen. Hetzelfde geldt voor Clark, die uit Arkansas komt.

Geen kandidaat trok zich terug na de uitslag in New Hampshire, hoewel senator Joe Lieberman opnieuw niet verder kwam dan 9 procent, goed voor een vijfde plaats. Ook Dennis Kucinich, die 2 procent haalde, zet zijn campagne voor `vrede en welvaart' voort. In South Carolina hoopt de Afrikaans-Amerikaanse dominee Al Sharpton, die een paar honderd stemmen haalde in New Hampshire, aanzienlijk beter te scoren: de helft van de kiezers in die zuidelijke staat is zwart.Aan de voorverkiezingen in New Hampshire deed een recordaantal van 200.000 kiezers mee.

ACHTERGROND pagina 5