Hypotheek te mooi om waar te kunnen zijn

Het leek allemaal zo mooi. Een hypotheek en toch gratis wonen. Borrelpraat, bleek achteraf. ,,Er kan op zo'n bijeenkomst wel van alles worden geroepen.''

Het was op een nieuwjaarsborrel, drie jaar geleden. Assurantiekantoor Forte Door Samenwerking (FDS) houdt op 11 janurai 2001 een bijeenkomst voor verzekeraars, geldverstrekkers en tussenpersonen. Ook een regiomanager van verzekeraar Avéro Achmea is aanwezig. ,,Eerst was er een presentatie van FDS van allerlei plannen voor het nieuwe jaar. En aansluitend werd er geborreld'', zo legt de advocaat van Avéro eerder deze maand in de Haagse rechtbank uit. De regiomanager van Avéro zou tijdens deze borrel hebben gesproken met een andere tussenpersoon over bepaalde financiële producten. ,,Mocht er daar vertrouwen zijn opgewekt'', zo zegt de advocaat van Avéro nu, ,,dan kan Avéro daar niets aan doen. Er kan op zo'n bijeenkomst van alles geroepen worden.''

En dan komt de familie Bakker in het spel. P. Bakker en zijn echtgenote A. Bakker-Brakeboer uit Medemblik worden kort daarna geadviseerd door hun vaste tussenpersoon, de man die met de Avéro-regiomanager heeft geborreld. De familie Bakker gaat op het advies in, en vraagt in februari een offerte aan voor een nieuwe hypotheek. Volgens de advocaat van Bakker, die een kort geding tegen Avéro over de zaak aanspande, moest er bij de hypotheek ook een investering worden gedaan in het beleggingsproduct Triple Plus. Al met al dacht de familie Bakker goud in handen te hebben. Ze hadden het gevoel gratis te kunnen wonen, of zelfs geld te kunnen verdienen aan de hypotheek.

De familie Bakker betaalde.

Op 25 april maakte zij 100.000 gulden (45.378 euro) over aan Triple Plus. Dat geld kwam vrij uit de verhoogde hypothecaire lening van Avéro, en Bakker zag die transactie helemaal zitten.

Maar dat duurde niet lang. Het Zwitserse bedrijf Triple Plus ging failliet, net zoals Forte Door Samenwerking. De tientallen families, waaronder Bakker, gissen tot op heden waar het geld is gebleven. En de hypotheek moet gewoon afbetaald worden aan Avéro. De familie Bakker heeft het geld nu nodig, zo betoogt hun advocaat V. Kortenbach in het kort geding van begin deze maand. Het spaargeld dat opzij was gezet om de drie kinderen te laten studeren, is op. ,,En de oudste staat nu op het punt om door te leren'', zegt de advocaat.

Bakker, zelf niet aanwezig in de rechtszaal, probeerde eerder met Avéro tot een schikking te komen. De verstrekte hypotheek die bij de belegging van Triple Plus hoorde, kwam immers van Avéro. De hypotheekverstrekker biedt eerst 30 procent van de schade, maar de Stichting Benadeelden Triple Plus, waar Bakker deel van uitmaakt, wijst dit af. Net zoals het bod van 35 procent dat Avéro daarna doet. Volgens de benadeelden draagt Avéro volledig schuld. Dan had het bedrijf maar onderzoek moeten doen naar Triple Plus, dat uiteindelijk een dubieuze belegging bleek.

Maar de advocaat van Avéro vindt dit onzin. ,,Voor hetzelfde geld willen mensen van dat geld de keuken verbouwen of ze gaan naar het casino. Daar hoeft Avéro geen zorg voor te dragen.'' Sowieso vindt deze advocaat, M. Ynzonides, dat de hele zaak een beetje de sfeer ademt van ,,teleurgestelde beleggers'' die na tegenvallende resultaten van hun eigen risicovolle investering geld willen zien. ,,Dit waren nog tijden van stijgende huizenprijzen en prima beurzen. Wat is er dan makkelijker om de overwaarde te verzilveren? Ook al is onduidelijk waarin.''

Eergisteren deed de rechter uitspraak. Hij zegt dat hij niet kan concluderen dat Bakker (en met hem de andere benadeelden) verplicht waren bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek bij Avéro het geld te investeren in Triple Plus. Niet alle 41 families die de hypotheek hebben overgesloten, hebben immers die overwaarde in Triple Plus gestoken. ,,Het lijkt er veeleer op dat Bakker primair geïnteresseerd was in een investering in Triple Plus'', concludeert de rechter. Ook zou niet blijken dat Avéro heeft bemiddeld bij de investering door Bakker in Triple Plus. Geen geval van koppelverkoop dus – en dus had Avéro ook geen onderzoek hoeven doen. Bakker heeft zijn geld vooralsnog niet terug.

In Het Geding komen juridische geschillen in het bedrijfsleven aan bod. Reacties: hetgeding@nrc.nl