Hollandse kung fu

Fighting Fish heeft alle pretaandacht gekregen die een film zich maar kan wensen, en terecht. Regisseur Jamel Aattache en schrijver/hoofdrolspeler Kim Ho Kim hebben zich gewaagd op een terrein dat in Nederland nog braak lag: de martial-artsfilm, geïnspireerd door de vechtfilms van de jaren zeventig (Bruce Lee), toen de kung fu-specialisten nog niet (digitaal of aan touwen) door de lucht zweefden.

Er was lef voor nodig om een Nederlandse film in dat genre van de grond te tillen en dat mag geprezen worden.

Mooi dus dat een grote distributeur hem in 25 zalen durft uit te brengen. Maar wie film en makers serieus neemt, kan verder niet veel positieve punten aanwijzen in Fighting Fish. Het verhaal van de Chinese jongen die zijn vermoorde broer komt wreken in Chinatown Rotterdam is, inclusief ontknoping, te simpel. Zijn romance met soapie Chantal Janzen is vooral lachwekkend. En de vechtsscènes, waar je de klok op kunt gelijkzetten, zijn wel met flair gemaakt, maar filmisch stelt het weinig voor.

Fighting Fish. Regie: Jamel Aattache. Met: Kim Ho Kim, Chantal Janzen, Ron Smooreburg, Jennifer Jones. In: 25 bioscopen.