Hagemeyer grote winnaar Damrak

De aandelenkoersen in Europa stonden op winst vanmorgen, ondanks de verliezen die gisteravond werden geleden op Wall Street. In Amsterdam was handelshuis Hagemeyer de grote winnaar.

De belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam, de AEX-index, stond rond het middaguur op 358 punten, 0,6 procent hoger dan het slot van gisteren. De FTSE in Londen en de DAX in Frankfurt stegen beiden 0,3 procent en in Parijs stond de CAC 0,1 procent hoger.

Aandelen in de goedkoop vliegende luchtvaartmaatschappij Ryanair daalden meer dan 20 procent in waarde. Het bedrijf verwacht dat de winst over het gebroken boekjaar 2003/2004 lager zal uitvallen als de daling van de vliegtarieven voortduurt. KLM, het Duitse Lufthansa, Air France en British Airways hadden alle te lijden onder het nieuws. KLM noteerde een verlies van 1 procent. Easyjet, na Ryanair de grootste `goedkope' vlieger van Europa, verloor ruim 5 procent.

De grootste winnaar op het Damrak was Hagemeyer met een stijging van bijna 11 procent op 1,75 euro. Het handelshuis profiteerde van de grote belangstelling bij de emissie van nieuwe aandelen van het geplaagde bedrijf. Beleggers hebben op 90,7 procent van de 460 miljoen euro aan uit te geven aandelen ingeschreven.

Heineken won 1,3 procent. De bierbrouwerij heeft een belang genomen in de Chinese branchegenoot Guangdong Breweries. Verzekeraar Aegon behoorde ook tot de winnaars met een stijging van 0,9 procent. Het bedrijf kondigde vanmorgen een samenwerking aan met de Spaanse spaarbank en verzekeraar Caja de Ahorros del Mediteráneo (CAM).

De euro deed na een uur handel op de Europese beurzen 1,2600 dollar. Dat betekende een koersdaling ten opzichte van de slotstand van 1,2640 dollar gisteren op de Amsterdamse valutamarkt.

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen voor de derde handelsdag op rij lager gesloten. De Nikkei-index daalde 0,7 procent tot 10.852,47 punten. De stemming werd gedrukt door de verliezen op Wall Street en een waardestijging van de yen tegenover de dollar. Japanse bedrijven die het vooral van de export moeten hebben, krijgen het daardoor moeilijker. In Hongkong leed de Hang Seng een verlies van 2,4 procent en de index in Zuid-Korea eindigde 0,4 procent lager.