Gevulde pruimedanten

Tijdens de belle époque was de Salon de Grand Seize van het Café Anglais in Parijs de plaats waar beroemde mannen bijeenkwamen en genoten van het gezelschap van dure prostituees oftewel courtisanes. Terwijl op snelle seks bij een grisette (een hoer) of lorette (iets duurdere hoer met meer tijd) werd neergekeken, verkreeg een man aanzien door het hebben van een veeleisende courtisane met wie hij zich trots in het openbaar, bijvoorbeeld in het theater, liet zien. Courtisanes waren zelfstandige vrouwen met allure. Ze waren geestig, niet dom en uiteraard mooi.

Augustine Carolina Otéro was een van de beroemdste courtisanes. Ze had verhoudingen met onder anderen koning Leopold II van België, Nicolaas I van Rusland, keizer Wilhelm van Duitsland, koning Edward VII van Engeland en Alexandre Dumas fils. Voor één nacht met Otéro wilden de heren graag 10.000 euro betalen. Zo mogelijk nog beroemder was Cora Pearl, die in haar huis decadente maaltijden voor haar bewonderaars organiseerde.

Voor één van haar diners leende ze een gigantische zilveren schaal met cloche van de hertog van Orléans. Vlak voordat het nagerecht zou worden opgediend, verliet zij even de tafel. In de keuken kleedde ze zich uit en nam plaats op de zilveren schaal. Monsieur Salé, haar kok, decoreerde haar naakte lichaam met room en sausjes. In haar navel stopte hij een druif. Om haar heen legde hij meringues. Pearl werd ten slotte met poedersuiker bestrooid. De schaal werd door twee bedienden naar binnen gebracht en op tafel neergezet. Na het optillen van de cloche klommen de heren op tafel om Cora Pearl schoon te likken.

Recept voor een nagerecht voor 4 personen: wel de pruimen enkele uren. Hak de noten tot grove kruimels. Roer de marmelade, die niet al te dik mag zijn, door de kruimels. Meng eventueel een beetje water of, nog beter, sinaasappellikeur door de marmelade. Vul elke uitgelekte pitloze pruim met dit mengsel. Schep op dessertbordjes een bol ijs. Garneer met 3 gevulde pruimedanten.

Morgen: lof met konijnragout